Opptøyene i Tyrkia eskalerer: - Voldeligste natta så langt

Vannkanoner og tåregass stopper ikke demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den hittil voldeligste natta med opptøyer i Tyrkias fire største byer er et faktum, etter at tyrkisk politi gjennom natta har måttet ty til tåregass og vannkanoner mot titusener av mennesker.

- Det er den voldeligste demonstrasjonen mot tyrkiske myndigheter på årevis, skriver nyhetskanalen Al Jazeera.

Tredje dagen Besiktas-nabolaget, som ligger i byen Istanbul, er i løpet av natta blant stedene hardest rammet, ifølge blant andre nyhetskanalen. De skriver at tyrkisk politi har måttet ty til vannkanonene for å forsøke å stoppe demonstrantene fra å innta statsminister Recep Tayyip Erdogans palass.

Dette er den tredje dagen med demonstrasjoner i landet.

Lørdag morgen samlet folk seg på Taksim-plassen i sentrum av Tyrkias største by for å protestere mot regjeringen til statsminister Erdogan, som har sittet ved makten i over ti år.

Demonstrasjonene startet som en protest mot utbyggingen av en grønn lunge i Istanbul, men har utviklet seg til å bli et sterkt uttrykk for misnøye med regjeringen og Tyrkias utvikling.

Både i Istanbul og Ankara ble det fredag meldt om voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, og uroen fortsatte lørdag.

«Festpreget» stemning På Taksim-plassen skal det derimot søndag ha vært en «festpreget» stemning, hvor flere mennesker danset mens andre ropte at de ønsker at statsministeren skal gå av.

Allerede lørdag kveld opplyste Tyrkias innenriksminister at politiet hadde gjennomført hele 939 pågripelser etter at tyrkere over hele landet har inntatt gatene, i protest mot politiets behandling av fredelige demonstranter på Taksim-plassen i Istanbul.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Se bildene fra nattas demonstrasjoner, i bildeserien øverst i denne saken.

- Alvorlig skadd av gassbeholdere På Kizilar-plassen i hovedstaden Ankara ble flere hundre mennesker pågrepet da tyrkisk politi utførte razzia mot et kjøpesenter i byen.

Flere personer skal ifølge Al Jazeeras reporter, Anita McNaught, ha blitt alvorlig skadd i hendelsen.

- Demonstrantene tok en gravemaskin og brukte den til å bryte seg forbi politiets linjer, helt opp til en offentlig bygning. De tok store lastebiler også, hvorav den ene var fylt med belegningsstein, forteller McNaught.

- Politiet doblet sin innsats og kom tilbake sterkere, og dyttet demonstrantene tilbake. Jeg har ikke sett levende ild, men flere har blitt alvorlig skadd etter å ha fått gassbeholdere avfyrt mot dem, sier hun.