Opptøyene sprer seg - varsler ny taktikk

Mens opptøyene øker og sprer seg til nye byer holdt Frankrikes regjering et krisemøter i går for å hindre at volden kommer helt ut av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går besøkte statsminister Dominique de Villepin overhodet for muslimene i Paris. Han ville forklare at politiet ikke kan lastes for at en tåregassgranaten ble skutt inn i moskéen i Clichy-sous-Bois. Innenriksminister Nicolas Sarkozy lovte på si side å slå hardt ned på all vold.

- Volden går ut over de som har det vanskeligst fra før, sa han etter krisemøtet i går.

Men myndighetenes forsikringer ser ikke ut til å hjelpe. Bare natt til i går ble 900 biler antent, ambulansepersonell angrepet av steinkastende ungdomer, og en førskole brent ned. 250 personer ble arrestert.

Endrer taktikk

Politiet har det siste døgnet lagt om strategien for å møte opptøyene. I går ble helikopter satt inn for å jage ungdommer med bensinbomber. Myndighetene satser også på å nå ut til flere steder, ved å sette inn mindre og mer mobile styrker. Likevel mener mange at politiet ikke gjør nok.

Også ungdommene endrer taktikk, og drar nå oftere ut til andre nabolag med mindre politi.

Natt til igår ble en skole i Acheres, vest for Paris påtent. Innbyggerne krevde i går at hæren ble satt inn.

- Vi kan ikke opprette militser, sa ordfører Alaim Outreman, i et forsøk på å berolige innbyggerne.

Harde linje

I forstaden Meaux øst for Paris, kastet ungdommer stein mot ambulansepersonell som skulle frakte en sjuk person bort fra området. En ambulanse ble så antent, ifølge innenriksministeriet.

Nå sprer også volden seg til andre byer. Biler ble antent både i den nordlige byen Lille, Toulouse i sør, og i Rouen.

I går formiddag gikk 1000 mennesker ut i gatene i Aulnay-sous-Bois, og krevde at volden tok slutt.

I forstedene er det få som har noen tro på den harde linja til innenriksminister Nikolas Sarkozy. Da opptøyene begynte kalte han de som sto bak, for «avskum». Han skulle også vaske gatene «au Kärcher». Uttrykket stammer fra navnet til den tyske produsenten av høytrykkspylere.

KRISEMØTE: Den franske statsministeren, Dominique de Villepin, holdt krisemøte i går for å hindre at opptøyene kommer helt ut av kontroll.