Opptøyer etter lærer-demonstrasjon i Rio

Politi og maskerte anarkister barket sammen etter en fredelig demonstrasjon av lærere i Rio de Janeiro.

ØDELEGGELSER: En maskert anarkist fra gruppa «Black Block» ved en brennende barrikade  ved Cinelandia i Rio de Janeiro. Bråkmakere kuppet en fredelig demonstrasjon fra lærere som krever bedre lønn og bedre skoler for alle. Foto: AP / Scanpix / Silvia Izquierdo
ØDELEGGELSER: En maskert anarkist fra gruppa «Black Block» ved en brennende barrikade ved Cinelandia i Rio de Janeiro. Bråkmakere kuppet en fredelig demonstrasjon fra lærere som krever bedre lønn og bedre skoler for alle. Foto: AP / Scanpix / Silvia IzquierdoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker gikk ut i gatene til støtte for lærere som krever høyere lønn i Rio de Janeiro, Brasils nest største by, mandag kveld.

Demonstrasjonen pågikk i flere timer, og var fredelig inntil omtrent 200 maskerte anarkister fra ei gruppe som kaller seg «Black Block», knuste en port til byens rådhus, ødela minibanker og brøt seg inn i bankfilialer.

Politiet brukte tåregass for å få kontroll på situasjonen, og ifølge den brasilianske avisen O Globo skal demonstrantene ha satt fyr på en buss og kastet brannbomber. Minst en person skal være pågrepet.

Anarkistene brukte møbler fra bankene som barrikader mot politiet.

Brasil har i år vært rystet av sosial uro. En av årsakene er misnøye med de store utgiftene som landet har påtatt seg for å avholde fotball-VM neste år og OL i Rio de Janeiro i 2016.

Også i São Paulo, landets største by, utviklet en liknende protest seg til å bli voldelig. Sju mennesker ble skadd, blant dem fire politifolk, skriver avisen O Estado de São Paulo.

I Rio de Janeiro sier lærerne at 50 000 mennesker deltok i demonstrasjonene. Politiet vil ikke bekrefte at flere enn 10 000 deltok. Lærerdemonstrasjonene for høyere lønn har pågått i to måneder.

(NTB-AFP)