KRAFTIGE DEMONSTRASJONER: Flere millioner arbeidstakere gikk til streik i frustrasjon over franske myndigheters manglende evne til å rydde opp i den rådende finanskrisen. Det endte etterhvert i kraftige demonstrasjoner i Paris sentrum i går kveld.Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVAT
KRAFTIGE DEMONSTRASJONER: Flere millioner arbeidstakere gikk til streik i frustrasjon over franske myndigheters manglende evne til å rydde opp i den rådende finanskrisen. Det endte etterhvert i kraftige demonstrasjoner i Paris sentrum i går kveld.Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVATVis mer

Opptøyer etter streik i Paris

- Sarkozy behandler oss som idioter, sier fagforeningsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge fagforeningen CGT inntok over to og en halv millioner arbeidstagere gatene i franske byer i protest mot myndighetenes håndtering av den rådende finanskrisen. Fra politihold tallfestes aksjonistene til rundt én million.

I Paris utviklet en protestmarsj fra Bastilleplassen til sentrum av hovedstaden seg til voldelige opptøyer, da dusinvis av ungdommer kastet flasker og molotovcocktailer og satt i gang branner i noen av Paris' hovedgater, melder BBC.

Opprørspoliti drev demonstrantene til Place de l'Opera, hvor menneskemassene var i ferd med å samle seg, men situasjonen forble fiendtlig. Dermed måtte politiet gå løs med batonger og tåregass mot det voldelige mindretallet blant de 65 000 som hadde tatt del i markeringen.

Første finanskrise-streik
Frankrike er den første betydelige industrinasjonen som nå rammes av en generalstreik etter at verdens finansmarkeder kollapset på sensommeren i 2008.

LAMMET TRANSPORTSYSTEMENE: Generalstreiken i Frankrike førte til store problemer i kollektivtrafikken. Foto: AFP PHOTO BERTRAND GUAY
LAMMET TRANSPORTSYSTEMENE: Generalstreiken i Frankrike førte til store problemer i kollektivtrafikken. Foto: AFP PHOTO BERTRAND GUAY Vis mer

Den 24 timer lange landsomfattende streiken, hovedsaklig blant ansatte i offentlig sektor, fikk mindre konsekvenser enn forventet, men både tog-, buss- og flyavganger ble rammet i tillegg til skoleverket og postvesenet, spesielt i Paris-regionen, ifølge The Independent.

Likevel bekymrer det nok Frankrikes politiske ledelse at en undersøkelse viste at over to tredeler av befolkningen støttet oppunder aksjonene. Dessuten kommer markeringene før de faktiske virkningene av ressesjonen virkelig har gjort seg gjeldende i realøkonomien.

Største streik på tre år
For å avhjelpe de stadig økende problemene, bevilget Sarkozy-administrasjonen en krisepakke på over 230 millarder norske kroner før nyttår, men beskyldes nå av franske fagforeninger for kun å hjelpe de store finansgigantene, som selv har vært med på å bidra til krisen.  

- President Sarkozy behandler oss arbeidere som idioter. Folk har fått nok og kan ikke lengre finne seg i lave lønninger og en konstant frykt for å miste jobben, sier Guy Rouget til The Guardian. Han var et av medlemmene av CGT, som marsjerte sammen med Renault-arbeiderne under gårsdagens markering.

Uansett om man legger fagforeningenes eller politiets anslag til grunn, er den største streiken som har rammet Frankrike siden 2006.

President Sarkozy kom i torsdag kveld med en uttalelse hvor han omtalte arbeidstagernes bekymringer som «berettigede» og at han vil sette seg ned med fagforeningslederne i februar for å koordinere den videre krisehåndteringen med dem, skriver Washington Post.

INNTOK GATENE: Markeringer, som denne i Paris, fant sted over hele Frankrike i går da den første generalstreiken i kjølvannet av den globale finanskrisen ble avviklet.Foto: REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE)
INNTOK GATENE: Markeringer, som denne i Paris, fant sted over hele Frankrike i går da den første generalstreiken i kjølvannet av den globale finanskrisen ble avviklet.Foto: REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE) Vis mer