Opptøyer etter streik i Paris

- Sarkozy behandler oss som idioter, sier fagforeningsleder.

KRAFTIGE DEMONSTRASJONER: Flere millioner arbeidstakere gikk til streik i frustrasjon over franske myndigheters manglende evne til å rydde opp i den rådende finanskrisen. Det endte etterhvert i kraftige demonstrasjoner i Paris sentrum i går kveld.Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVAT
KRAFTIGE DEMONSTRASJONER: Flere millioner arbeidstakere gikk til streik i frustrasjon over franske myndigheters manglende evne til å rydde opp i den rådende finanskrisen. Det endte etterhvert i kraftige demonstrasjoner i Paris sentrum i går kveld.Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ifølge fagforeningen CGT inntok over to og en halv millioner arbeidstagere gatene i franske byer i protest mot myndighetenes håndtering av den rådende finanskrisen. Fra politihold tallfestes aksjonistene til rundt én million.I Paris utviklet en protestmarsj fra Bastilleplassen til sentrum av hovedstaden seg til voldelige opptøyer, da dusinvis av ungdommer kastet flasker og molotovcocktailer og satt i gang branner i noen av Paris' hovedgater, melder BBC.

Opprørspoliti drev demonstrantene til Place de l'Opera, hvor menneskemassene var i ferd med å samle seg, men situasjonen forble fiendtlig. Dermed måtte politiet gå løs med batonger og tåregass mot det voldelige mindretallet blant de 65 000 som hadde tatt del i markeringen.

Første finanskrise-streikFrankrike er den første betydelige industrinasjonen som nå rammes av en generalstreik etter at verdens finansmarkeder kollapset på sensommeren i 2008.

Den 24 timer lange landsomfattende streiken, hovedsaklig blant ansatte i offentlig sektor, fikk mindre konsekvenser enn forventet, men både tog-, buss- og flyavganger ble rammet i tillegg til skoleverket og postvesenet, spesielt i Paris-regionen, ifølge The Independent.Likevel bekymrer det nok Frankrikes politiske ledelse at en undersøkelse viste at over to tredeler av befolkningen støttet oppunder aksjonene. Dessuten kommer markeringene før de faktiske virkningene av ressesjonen virkelig har gjort seg gjeldende i realøkonomien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer