Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Opptøyer i al-Hol-leiren

Det skal være opptøyer i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria, ifølge SyriaLive.

AL-HOL: Det skal være opptøyer i Al-Hol-leiren i Syria. Dette bildet er tatt i august i år. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix
AL-HOL: Det skal være opptøyer i Al-Hol-leiren i Syria. Dette bildet er tatt i august i år. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Har akkurat fått melding om en stor SDF-operasjon i interneringsleiren al-Hol (Syria). Tre kvinner er allerede drept og 10 til 30 arrestert. Leiren skal være omringet av stridsvogner, skriver den belgiske journalisten Guy Van Vlierden.

Den syriske journalisten Hoshang Hasan skriver derimot at én kvinne skal ha blitt drept.

- Et vepsebol

- Situasjonen i al-Hol-leiren forverres kraftig ettersom IS-militante nylig har trappet opp sin omgruppering gjennom kvinner i leiren. Dette kommer til å bli veldig farlig i framtida, med mindre myndighetene tar ansvar for sine innbyggere, tvitrer Mustafa Bali, pressesjefen for den kurdiske hæren Syrian Democratic Forces (SDF).

Advokat Nils Christian Nordhus har i dag hatt SMS-kontakt med sin klient, den 29 år gamle mora til den alvorlig syke 4-åringen i flyktningleiren. Hun forteller om stridsvogner, skyting og kaos i leiren.

- Det er et vepsebol, og det kommer til å smelle, sier han til Dagbladet om leiren.

Nordhus forteller også at en kvinne ble drept i leiren i dag.

- Hun er redd, sier han om sin klient.

- Skjøt under protest

VG har vært i kontakt med moren til den etnisk norske kvinnen som sitter i al-Hol-leiren. Hun sier følgende til VG:

- Min datter ringte nettopp. Det var fullt kaos, så hun vet ikke nøyaktig hva som pågår, men det er skyting i leiren og hun er veldig redd, forteller moren i Norge.

En sikkerhetskilde opplyser til VG at skytingen skjedde under en protest. Det skal ha blitt løsnet skudd da rundt 50 kvinner protesterte mot forholdene i leiren, ifølge kilden. Videre skriver avisa at én internert kvinne døde, mens tre andre ble skadd.

«IS' hevngenerasjon»

Forholdene i al-Hol-leiren er grusomme. Her holdes rundt 47 000 barn og 23 000 kvinner innesperret, mennesker som før bodde i IS-kalifatet i Syria og Irak.

«En glemt kamp i Syria som kan bli fødestedet for IS' hevngenerasjon», skrev CNN etter å ha besøkt leiren nylig.

- Leiren er det beste stedet for å utvikle det nye IS. Og det pågår en omorganisering av IS sin indoktrinering, og det er umulig å vite hvem som støtter IS og hvem som ikke gjør det, sier Mahmoud Karo, sjef for leiren, til CNNs utsendte.

Det har vært antatt at rundt ti norske kvinner sitter i Al-hol-leiren, med 30 barn.

Reidar Hjermann, psykologspesialist og leder av menneskerettighetsutvalget i Norsk Psykologforening, mener det er langt færre barn enn anslått.

- Så vidt jeg klarer å bringe på det rene, er noen av disse barna allerede hjemme eller i Sverige. Noen kan vi ikke gjøre rede for. Men når vi teller opp er det snakk om seks barn og deres totalt fem mødre. Det er en ikke noen invasjon om de kommer til Norge, sier Reidar Hjermann.

MDG vil hente hjem alle norske statsborgere i ¬al-Hol-leiren, også kvinnene som frivillig reiste til Syria. Hasteforslaget kommer opp til behandling i Stortinget denne uka.

- På fredag har Norge en enestående mulighet til å redde ansikt i denne saken. Ap og Sp er de to opposisjonspartiene som foreløpig ikke har bestemt seg for hva de mener om saken. Jeg håper at de vil stå på barnas side og at vi kan hente hjem barn og mødre. Da kan regjeringen bli instruert til å handle, og da kan den syke gutten komme hjem i stedet for å være i fare for å dø.

Kan fryse i hjel

Hjermann slår også fast at det er alvorlig at vinteren kommer.

- Vinteren bringer med seg regn og sludd og minusgrader. Barna som veier ekstremt mye mindre enn de skal, kan risikere å fryse i hjel.

Hjermann understreker at han ikke nødvendigvis mener at voksne mennesker som har valgt å reise ned, skal hjelpes tilbake.

- Det er ikke nødvendigvis slik at jeg mener at voksne mennesker som har valgt å reise ned skal hjelpes tilbake, men mødrene til barna må være med hjem. Barna skal ikke skilles fra det eneste mennesket de kjenner. Kvinnene vet at de møter PST på grensa, og at de muligens vil straffes. Kommer de i fengsel, så har vi lang erfaring med mødre i fengsel i Norge. Det finnes mange måter å gjøre dette, hvor man kan opprettholde kontakt mellom mor og barn, sier Hjermann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling