Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer i Barcelona: Frykter at liv kan gå tapt

Over en halv million mennesker deltar i en demonstrasjon for uavhengighet i Barcelona. Norsk Catalonia-kjenner frykter liv kan gå tapt om ikke situasjonen roer seg.

SE TV LIVE: En halv million demonstrerer i Barcelona. Video: AP Vis mer

Helt siden ni katalanske politikere ble dømt til lange fengselsstraffer i Spania mandag, har rasende demonstranter satt sitt preg på Barcelona. Fredag toppet protestene seg idet titusener av marsjerende katalanere nådde fram til regionhovedstaden.

Marsjene startet i fem ulike byer tirsdag og endte opp i en storstilt massemønstring i sentrum av Barcelona fredag klokka 17.

En drøy time seinere anslo politiet i byen at over en halv million mennesker hadde samlet seg.

Fram til klokka 20 har ambulansetjenesten i Catalonia behandlet 62 personer, skriver El Pais.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Frykter for liv

Catalonia-kjenner Jostein Moen forteller til Dagbladet at han var i Barcelona på mandag, da de store demonstrasjonene startet.

- De første timene var det veldig trist stemning i Barcelona, litt begravelsesstemning. Utover kvelden utviklet det seg tøffere demonstrasjoner.

Han forteller at det etterhvert har blitt stor forskjell på demonstrasjonene på dagtid, hvor de er moderate, og på kveldstid, hvor han sier de blir verre og verre.

- Hva som egentlig er motivet er det grunn til å stille spørsmål til. Om det er politisk, pøbler eller begge deler. Det blir ikke et mer selvstendig Catalonia ut av det.

- Jeg har en teori om at det som skjer nå er en selvforsterkende voldsspiral. Nå kan det også komme folk fra andre land som vil sloss. Folk som ikke tenker på Catalonia, men heller på en kamp mot politiet og muligheten til å delta i gatekamper.

Moen frykter at det første livet vil gå tapt.

- Jeg er redd for at det går liv. Går det liv nå, så kan helvete være løs. Jeg håper det roer seg. Spesielt presidenten og politikere i Catalonia må nå mane til ro og ikke puste liv i bålene, sier Catalonia-kjenneren.

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av voldsomme opptøyer den siste tida. Fredag ettermiddag ble det kamp mellom demonstrantene og politiet. Foto: AP Vis mer

- Sinte katalanere

- Nå er det vilt her i Barcelona! Generalstreiken har fått folk til å gå mann av huse for å demonstrere, skriver Grethe Nordgård til Dagbladet i en tekstmelding.

Hun befinner seg i Barcelona, hvor hun har bodd og jobbet i halvannet år.

- Jeg står nå ved politihuset på Via Laietana, og det er hundrevis av politifolk her. Brannbilen kom nettopp. Det er tusenvis av folk - flesteparten sinte katalanere som roper slagord, skriver hun klokka 18.23.

- Nå brenner Via Laietana. De starter stadig nye branner, forteller Nordgård videre og viser til demonstrantene.

Ifølge den spanske avisa El Pais setter demonstrantene fyr på søppelkonteinere i gata. Livebilder fra den katalanske hovedstaden viser at demonstrantene kaster steiner og flasker mot opprørspolitiet.

«Det har brutt ut kaos i Via Laietana», skriver den spanske avisa El Mundo. Videre skriver avisa at politia har tatt i bruk tåregass og gummikuler mot demonstrantene.

- De starter stadig nye branner. Og hver gang de gjør det, roper og jubler folkene på denne siden av politisperringene, forteller Nordgård.

BRANN: Demonstrantene setter fyr på søppelkonteinere i gatene. REUTERS/Albert Gea
BRANN: Demonstrantene setter fyr på søppelkonteinere i gatene. REUTERS/Albert Gea Vis mer

- Ekkelt

- Vi var nede i byen i stad, og da kom det kjempemange mennesker som skulle gå i tog. Så da tenkte vi at det var på tide å komme seg tilbake til hotellet. Nå står vi her oppe på hotellet og følger med.

Det sier Caroline Moløkken Elvstad, som er på ferie i Barcelona, til Dagbladet klokka 19.

- Vi føler oss ikke utrygge, men samtidig er det litt ekkelt dette her, da.

Denne massemønstringen holdes etter nok en natt med omfattende opptøyer. Hundrevis av demonstranter satte fyr på barrikader og kastet bensinbomber mot politiet, som svarte med gummikuler.

BARCELONA: Caroline Moløkken Elstad og Liva Kalve befinner seg i Barcelona, hvor det nå er store opptøyer. Slik opplever de situasjonen. Video: Privat Vis mer

Opptøyer ved politihovedkvarter

Flere hundre unge demonstranter omringet i kveld det nasjonale politiets hovedkvarter i Barcelona.

Demonstrantene så ut til å ha kommet fra en roligere studentdemonstrasjon som ble avsluttet tidligere på dagen.

De dekket ansiktene og beskyttet seg med rullebrett og motorsykkelhjelmer mens de kastet flasker, egg og maling mot politiet. De satte også fyr på søppelbeholdere.

Opprørspoliti svarte med å skyte gummikuler og bruke køller. Politiet kjørte også fem politibiler opp og ned langs den brede gaten for å spre folkemengden.

Tre personer ble pågrepet, opplyste politiet fredag kveld.

MALING: En polititjenesteperson fikk tildekket hjelmen med maling som demonstrantene hadde kastet mot politiet. Foto: AP / NTB scanpix
MALING: En polititjenesteperson fikk tildekket hjelmen med maling som demonstrantene hadde kastet mot politiet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Stengte katedral

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av voldsomme opptøyer den siste tida. Foto: Albert Gea / Reuters /NTB Scanpix
OPPTØYER: Barcelona har vært preget av voldsomme opptøyer den siste tida. Foto: Albert Gea / Reuters /NTB Scanpix Vis mer

Katedralen La Sagrada Família i Barcelona ble fredag stengt på grunn av demonstrasjoner. La Sagrada Família er en av Barcelonas mest populære turistattraksjoner.

Rett før klokka 11.30 opplyste katedralens offisielle Twitter-konto at katedralen ville holde åpent så lenge de kunne garantere besøkendes sikkerhet og kvaliteten på opplevelsen, men to og en halv time senere snudde de:

- For å sikre sikkerheten til våre besøkende, ansatte og samarbeidspartnere, har Sagrada Família stanset all normal aktivitet på grunn av protestene planlagt i dag.

- Ikke noe alternativ

Demonstrantene protesterer mot at spansk høyesterett har dømt ni katalanske politikere, som alle ønsker løsrive Catalonia fra Spania, til fengsel i 9 til 13 år. I alt var tolv personer tiltalt, men tre av dem slapp med bøter.

Aktoratet hadde bedt om enda strengere straffer og ville ha Junqueras dømt til 25 år bak murene.

Etter dommen uttalte den tidligere visepresidenten og professoren at Catalonias uavhengighet er nærmere enn noensinne.

- Vi katalanere har ikke noe alternativ, sa han ifølge Det republikanske venstrepartiet.

Ny folkeavstemning

Catalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.

Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

Katalanske ledere ble tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, og flere av dem, med Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i spissen, flyktet i eksil.

Spania utstedte denne uka en ny arrestordre på ham, og fredag troppet Puigdemont opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han motsetter seg utlevering.

PROTEST: Tusenvis demonstrerte foran La Sagrada Familia basilica. Video: AP. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Store demonstrasjoner

Siden dommene falt mandag, har Barcelona og resten av Catalonia vært preget av store demonstrasjoner.

Tidligere denne uka samlet det seg tusenvis av demonstranter på flyplassen El Prat etter at dommen mot de katalanske politikerne falt.

Videoer lagt ut i sosiale medier viser slagsmål og uro både utenfor og innenfor terminalbygningen. En talsmann for politiet i regionen bekreftet hendelsen:

- Vi har satt i verk tiltak for å kontrollere en folkemengde som forsøkte å bryte gjennom politiets linjer og komme seg inn, sa han.

I tillegg til demonstrantene på flyplassen, samlet det seg også store folkemengder i Barcelonas gater denne uka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media