Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer i Chile

Opptøyer i Chile etter økte billettpriser

Portforbud og demonstrasjoner på tredje dagen i Chile etter at kollektiv-billetter ble økt. Tre personer omkom i brann i supermarked som ble plyndret i opptøyene.

OPPTØYER: En demonstrant sykler forbi en påtent brann mens mange chilienere er ute i gatene og protesterer over økte metro-billetter i Santiago, Chile. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / Scanpix
OPPTØYER: En demonstrant sykler forbi en påtent brann mens mange chilienere er ute i gatene og protesterer over økte metro-billetter i Santiago, Chile. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / Scanpix Vis mer

Tre mennesker omkom da det brøt ut brann i et supermarked som ble plyndret under opptøyene i Chiles hovedstad Santiago natt til søndag.

- To brant til døde og den tredje ble kjørt til sykehus med store skader og døde senere, opplyser Santiagos borgermester Karla Rubilar.

Portforbud

Opptøyene i den chilenske hovedstaden fortsatte natt til søndag, til tross for portforbudet og at den chilenske regjeringen har gått tilbake på beslutningen om å øke prisene på kollektivtransport.

Den chilenske generalen som er satt til å lede håndhevingen av portforbudet mellom klokka 22 lørdag kveld og klokka 7 søndag morgen, general Javier Iturriaga, understreket lørdag at det var nødvendig.

TSUNAMI DEMOCRÀTIC: Mystisk gruppe bak demonstrasjonene i Barcelona. Ingen vet hvem som står bak bevegelsen, som selv hevder de er «ikke-voldelige». Video: AP Vis mer

- Etter å ha analysert situasjonen og de rystende handlingene som skjedde i dag, har jeg tatt beslutningen om å innstille friheter og bevegelser gjennom et totalt portforbud, sa han.

Maner til ro

Uttalelsen til generalen kom ikke lenge etter at president Sebastián Piñera kunngjorde at regjeringen har utsatt planene om en prisstigning på metrobilletter i den chilenske hovedstaden.

PROTEST: Tusenvis demonstrerte foran La Sagrada Familia basilica. Video: AP. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

I en TV-sendt tale sa presidenten at det vil bli holdt samtaler i regjeringen om den «vanskelige situasjonen»

- Regjeringens prioritet er sikkerheten til chilenerne og å sikre offentlig orden, sa Piñera og fortalte at demonstrantene har «gode grunner» til å protestere mot prishoppet på billettene.

- Men ingen, ingen, har rett til å utføre brutal ulovlig vold, som dem som har ødelagt, satt fyr på eller skadet mer enn 78 undergrunnsstasjoner i Santiago, fortsatte han.

Soldater i gatene

Lørdag patruljerte soldater i Santiagos gater, noe som ifølge nyhetsbyrået AP ikke hadde skjedd siden general Augusto Pinochets regime tok slutt i 1990.

Samtlige metrolinjer er fortsatt stengt og vil tidligst bli åpnet mandag, som følge av store skader på stasjonene.

Piñeras regjering skrudde nylig opp prisen på en metrobillett fra ca. 10,50 kroner til 11 kroner og begrunnet det med økte drivstoffpriser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media