Opptøyer i Hellas etter politidrap

Skjøt og drepte 16-åring i Aten. Voldsomme reaksjoner i flere byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Atens største handlegate ligger glass og stein strødd etter de verste opptøyene på flere år. Også i dag meldes det om uro.


Hundrevis av ungdommer deltok i opptøyene etter at politiet skjøt og drepte en 16 år gammel gutt lørdag kveld. Flere titall butikker har fått vinduene knust og er svarte av sot langs handelsgata Ermou, som ligger midt i sentrum like ved Syntagma-plassen.

Ungdommene kastet blant annet brannbomber mot butikkene, men de ble ikke plyndret selv om mange av inngangsdørene ble ødelagt og sto vidåpne.

Urolighetene begynte i hovedstaden, og spredte seg så til landets nest største by Thessaloniki og flere andre byer i den nordlige delen av Hellas. Også på øyene Kreta og Korfu var det demonstrasjoner mot politidrapet.

Flere hundre mennesker har vært innblandet i slåsskamper mot politiet, og uroen beskrives som den verste i Hellas på flere år.

Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos lover grundig etterforskning av drapet på gutten som ifølge en sykehuskilde ble 15 år gammel. Ministeren har dessuten tilbudt seg å gå av, men statsminister Costas Karamanlis sier han ikke ønsker det.

Politiet i Aten forteller at en patruljebil ble angrepet av 30 ungdommer som kastet stein og brannbomber lørdag kveld. Betjentene forsøkte å pågripe dem, og sammenstøtet endte med at en av politimennene skjøt og drepte 16-åringen.

Flere timer etter hendelsen kom politiet med en kunngjøringen der de skriver at politimennene som avfyrte skuddene, ble angrepet av om lag 30 ungdommer da de patruljerte i Exarchia-distriktet i sentrum. Ungdommene skal ha kastet stein og brannbomber mot politibilen, og en av politimennene skal ha reagert med å avfyre tre skudd, hvorav det ene traff 16-åringen i brystet. Han døde senere av skadene.

Øyenvitner har imidlertid en helt annen historie og mener at politiet har begått et «kaldblodig drap». De sier at det kun var en verbal konflikt og hevder at politiet skjøt rett inn i gruppen.

Kort tid senere begynte flere hundre ungdommer å knuse butikkvinduer og tenne fyr på konteinere i den greske hovedstaden. Politiet svarte med å benytte tåregass mot demonstrantene.

Tidligere lørdag gikk rasende asylsøkere løs på biler og satte fyr på søppelkonteinere i Aten i protest mot behandlingen de får av greske myndigheter.

Disse opptøyene startet etter at en mann hadde falt ned i en kanal. Det er uklart hvorfor mannen falt, men ifølge politiet ble han skadd og ført til sykehus.

Gresk politi har tidligere i høst blitt anklaget av en menneskerettsgruppe for å ha jaget en pakistansk mann som døde etter å ha falt i den samme kanalen.

Flere tusen asylsøkere i Hellas lever under elendige forhold, og det tar lang tid å få behandlet søknadene. Denne uken ble Hellas kritisert av FNs høykommissær for flyktninger som mener at flyktningenes levevilkår utgjør «en meget alvorlig krise». Mange av dem er fra Afghanistan, Somalia og Sudan.

(NTB)