SAMMENSTØT : Demonstranter og politi i sammenstøt nær nasjonalbanken midt i Teheran. Dette er de første opptøyene på grunn av svalestupet for valutaen rial. Straffetiltakene fra utlandet slår inn i økonomien og politikken. Foto: AFP / Scanpix / STR
SAMMENSTØT : Demonstranter og politi i sammenstøt nær nasjonalbanken midt i Teheran. Dette er de første opptøyene på grunn av svalestupet for valutaen rial. Straffetiltakene fra utlandet slår inn i økonomien og politikken. Foto: AFP / Scanpix / STRVis mer

Opptøyer i Iran mot valuta i fritt fall

Opprørspoliti med tåregass har vært i sammenstøt utenfor nasjonalbanken i Teheran med pengevekslere som protesterer mot at den iranske valutaen, rial, stuper i verdi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En folkemasse samlet seg utenfor nasjonalbanken i Teheran hvor de ropte slagord mot president Mahmoud Ahmadinejads regjering og forlangte at sjefen for nasjonalbanken går av, forteller øyenvitner til BBC.

Noen av dem satte fyr på bildekk og søppelkasser. Politiet rykket inn og brukte tåregass for å spre folkemassen. Mange ble arrestert, meldes det.

Straffetiltakene fra EU og USA mot Iran ser dermed ut til å virke. President Ahmadinejad sier straffetiltakene er jamngodt med økonomisk krig mot landet. Og han gir Vesten skylda for det kraftige verdifallet på rial. Men mange iranere anklager ham for økonomisk vanstyre.

Stupt i verdi
På ei uke har valutaen rial mistet minst 25 prosent av verdien i vestlig valuta, kanskje så mye som halvparten. I beste fall er rialen nå verd en firedel av hva den var verd halvannet år tilbake. Og det synes ikke å være noen ende på fallet i sikte. Dette har ført til kraftig prisstigning, langt over den offisielle inflasjonen på 23,5 prosent.

Iranere har i det siste strømmet til pengevekslerne for å sikre seg ved å kjøpe euro, dollar og pund eller gull. Disse verdiene er like omsettelige hjemme, og de kan overføres til utlandet.

Mange av butikkene i Store Bazar har trukket ned skoddene i støtte til demonstrantene. Lederen for unionen av bazarer i Teheran, Ahmad Karimi-Esfahani, sier forretningsmennene ikke åpner butikkene fordi de «er redde for sin sikkerhet». Men han regnet med at de vil åpne igjen torsdag, melder ILNA, et iransk nyhetsbyrå.

Straffetiltakene svir
Forhandlingene om Irans kjernefysiske utviklingsprogram har gått tregt, om ikke stått stille. Derfor har USA og EU strammet til straffetiltakene mot Irans energi- og bank-sektorer.

Under press fra USA stanset bankvesenet i Dubai i fjor å håndtere Irans olje-inntekter. Rialen falt da brått, idet nasjonalbanken nesten gikk tom for utenlandsk valuta, særlig dollar fra USA, før Iran fant andre veier for å bringe hjem inntektene.

Ved nyttår undertegnet president Barack Obama en lov om straffetiltak som rammer alle finansielle institusjoner som handler med nasjonalbanken i Iran. De kunne bli utestengt fra markedet i USA, og trakk seg da heller fra Iran.

Asiatiske land, store kjøpere av iransk olje, kuttet da sine kjøp med opptil 20 prosent av frykt for å komme på kant med USA.
I juli begynte forbudet mot å kjøpe iransk olje som EU tidligere hadde vedtatt.

Sammenlagt har alt dette skåret ned oljeinntektene med minst 45 prosent, anslår sakkyndige i dette markedet.

Sprengstoff
Den tida da Irans regjering kunne holde kursen på rial kunstig oppe ved hjelp av en strøm av petro-dollar fra utlandet er over. Og dermed er valutaen blitt til et politisk sprengstoff på hjemmebane. President Ahmadinejad er samtidig inne i en indre maktkamp.

Velgerne anklager Ahmadinejad og hans regjering for vanstyre og for å ha mistet grepet om økonomien. Samtidig er de redde for en krig mot Israel — og kanskje USA — på grunn av det kjernefysiske utviklingsprogrammet. Da er det trygt å ha utenlandsk valuta eller gull som kan pakkes i koffertene og tas med til utlandet.

KJERNEFYSISK Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, taler under en seremoni ved Irans kjernefysiske anrikningsanlegg i Natanz, 300 km sør forTehran. Foto: AP / Scanpix / Hasan Sarbakhshian
KJERNEFYSISK Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, taler under en seremoni ved Irans kjernefysiske anrikningsanlegg i Natanz, 300 km sør forTehran. Foto: AP / Scanpix / Hasan Sarbakhshian Vis mer