Opptøyer i Moland og Frenchs nye fengsel

Minst tre skal være skutt og drept.

Fengselet: Fangeopprøret startet i ett tiden i natt her i Ndola-fengselet i Kinshasa. Her forlater diplomat Alida Endresen fengselet i Kinshasa etter et besøk hos de to dødsdømte nordmennene forrige lørdag.
Fengselet: Fangeopprøret startet i ett tiden i natt her i Ndola-fengselet i Kinshasa. Her forlater diplomat Alida Endresen fengselet i Kinshasa etter et besøk hos de to dødsdømte nordmennene forrige lørdag.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt braket det løs i Ndola-fengselt der Tjostolv Moland og Joshua French nå sitter. I følge den FN-drevede radiostasjonen Radio Okapi deltok så mange som 80 fanger i et fangeopprør som ble hardt slått ned.

Nå melder BBC Radios franske tjeneste i Kongo at tre fanger er skutt og drept. De viser til en uttalelse fra politiet i Kinshasa.

- De begynte å skyte i ett tida i natt. Skytingen varte i rundt tre timer, sier en kongolesisk kvinne som bor like i nærheten av fengselet til Dagbladet. Hun ønsker ikke å bli navngitt.

- Jeg har ikke tid til å snakke med dere nå, ring tilbake senere, er alt fengselsdirektør Kadimba Flory rekker å si til Dagbladet i dag før han legger på.

Drept
En annen kilde i fengselet bekrefter opprøret. Han forteller at rundt 80 fanger deltok i opptøyene som startet der de dødsdømte fangene sitter. Dette skal likevel være en annen del av fengselet enn der de dødsdømte nordmennene sitter. De to nordmennen skal etter det Dagbladet får opplyst ikke ha vært med på opprøret.

To fanger skal ha klart å komme seg over murene, men det ble umiddelbart åpnet ild mot begge to. Begge ble truffet og den ene døde med en gang. Den andre fangen som ble truffet skal være hardt såret.

- Ingen fanger klarte å rømme, sier kilden.

Antatt trygge
Utenriksdepartementet har vært i kontakt med fengselsledelsen, som sier Moland og French «etter forholdene har det bra».

- Det er rolig i den avdelingen de sitter i, sier pressevakt i UD, Frode Andersen, til Dagbladet.

- Så de er i sikkerhet og trygge?

- Jeg vil anta det. Det er iallfall det fengselet har sagt til oss, sier Andersen.

Den norske diplomaten Alida Endresen besøkte Moland og French straks etter overføringen til Ndola-fengselet for en uke siden. Det er foreløpig ikke helt klart når hun skal tilbake, ifølge Andersen.

- Vi er jevnlig på besøk i Kinshasa, men jeg kan ikke si noe om når neste gang blir, sier pressevakten.

Flyttet
De to drapsdømte nordmennene ble flyttet til Ndolofengselet i Kinshasa fredag i forrige uke. Før det hadde de sittet i om trent to og et halvt år fengslet i Sentralfengselet i Kisangani. Overføringen fra dette fengselet ble utløst av et fangeopprør der.
 
Etter at resultetet fra presidentvalget forrige uke ble offentligggjort fredag har det vært opptøyer mange steder i DR Kongo. Sittende president Joseph Kabila ble erklært som vinner, men dette resultatet blir ikke anerkjent av hans hovedutfordrer Etienne Tshisekedi. I følge Radio-Okapi er seks personer drept i opptøyene.

Juks
Carter senteret, som ledes av tidligere president Jimmy Carter fra USA, sier i en uttalelse at valgresultatet mangler kredibilitet. I enkelte valgkretser ble det registrert de de kaller «umulig høy valgdeltakelse». I disse kretsene skal valgdeltakelsen ha vært på mellom 99 og 100 prosent og «alle, eller nesten alle» stemmene skal ha gått til den sittende presidenten Joseph Kabila.

Flyttet:Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland ble fredag i forrige uke flyttet fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet
Flyttet:Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland ble fredag i forrige uke flyttet fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu /Dagbladet Vis mer

I følge senteret ble valgurner transportert til opptellingssentrene på ureglementert vis og uten overvåking. Noen ble stående ute i regnværet, og valgresultatene fra 2000 valglokaler i Kinshasa og 1000 valglokaler i resten av landet skal ha blitt mistet.

I hovedstaden står opposisjonskandidat Etienne Tshisekedi sterkt. Da Dagbladet var i Kinshasa tidligere i uka var det vanskelig å finne folk som støttet Kabila der.

I følge Carter-senteret var det 850 000 stemmesedler som aldri ble talt opp.

«Carter-senteret er kommet til at valgresultatet slik det ble annonsert av Den uavhengige nasjonale valgkomiteen, mangler kredibilitet», heter det i en uttalelse.

Offesielt vant President Kabila valget med 49 prosent av 18 millioner avgitte stemmer. Utfordreren Tshisekedi fikk offesielt 32 prosent av stemmene.

Dagbladet kommer med mer.
 

Opprør: Tilhengere av presidentkandidat Etienne Tshisekedi gikk ut i gatene og protesterte da den sittende president Joseph Kabila ble erklært som vinner. Foto:  AFP/ GWENN DUBOURTHOUMIEU
Opprør: Tilhengere av presidentkandidat Etienne Tshisekedi gikk ut i gatene og protesterte da den sittende president Joseph Kabila ble erklært som vinner. Foto: AFP/ GWENN DUBOURTHOUMIEU Vis mer