Opptøyer i Nigeria etter Abiolas død

Åtte mennesker mistet livet og flere andre ble skadd i opptøyer i Lagos i natt, etter at landets mest kjente politiske fange døde i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonslederen begraves i dag i fødebyen Abeokuto nord for Lagos, opplyser offisielle kilder.

- Noen av hans koner vil komme fra Lagos, og liket av Abiola vil bli sendt til Abeokuto så snart obduksjonen er fullført, forteller en offisiell kilde i hovedstaden Abuja. Ifølge muslimsk skikk skal begravelsen finne sted senest et døgn etter dødsfallet.

Landets nye militære leder, general Abdulsalam Abubakar, skal i dag legge fram planer for overgang til demokrati i Nigeria, Afrikas mest folkerike land.

Hjerteinfarkt?

Abiola fikk et illebefinnende og døde, trolig av hjerteinfarkt, etter et møte med en delegasjon fra USA i går. Før møtet var det ventet at Abiola ville bli løslatt fra fengsel om kort tid.

Opptøyer brøt ut i Lagos og flere andre byer etter at dødsfallet ble kjent i går kveld. Minst åtte mennesker ble drept i sammenstøt i Lagos natt til i dag, forteller øyenvitner til vestlige nyhetsbyråer.

Flere av de drepte skal tilhøre hausa-stammen, som står sterkest nord i Nigeria. Den militære ledelsen i Nigeria er dominert av muslimer fra nord.

Abiola, som selv var muslim, kom fra det sørlige Nigeria.

I formiddag kom det meldinger om nye drepte, etter at politiet hadde åpnet ild mot demonstranter i Lagos.

Bortsett fra demonstrantene, var gatene i millionbyen nesten folketomme i dag. Folk holdt seg hjemme, av frykt for voldsepisoder.

- Abiola ble drept

Amerikanske tjenestemenn sier de ikke er har grunn til å tro annet enn at Abiola døde en naturlig død. Rasende ungdommer som demonstrerte i Lagos mente noe annet. Abiola var blitt drept, ropte de. De brente biler og smadret butikker som tilhørte folk fra Nord-Nigeria.

Også Abiolas datter Hafsat gir de militære ansvaret for farens død, og sier han døde enten av manglende medisinsk behandling eller av forgiftning.

Abiola ble fengslet i 1994, etter å ha erklært seg selv som vinner av presidentvalget i 1993. Valget ble stanset av de militære, med general Sani Abacha i spissen.

Det har vært tegn til demokratisk åpning i Nigeria etter at Abacha døde for en måned siden - også han angivelig av hjerteinfarkt.

(NTB/REUTER)