Opptøyer i Sudan

Folk slåss i gatene etter nyheten om visepresidentens død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har brutt ut opptøyer i Sudans hovedstad Khartoums gater etter at nyheten om visepresident John Garang de Mabiors død ble kjent.

- Våre folk melder om at det er mye folk og opptøyer i gatene. De knuser ruter, brenner dekk og ramponerer biler. Våre folk holder seg inne på kontoret, sier Kirkens Nødhjelps Øst-Afrika-representant Stein Erik Villumstad til Dagbladet.no, på telefon fra Nairobi.

- Frustrasjon

Opptøyene skyldes ifølge Villumstad stor frustrasjon.

- Det var stort håp om en kjempesamling i Sudan da Garang ble innsatt som visepresident tidligere denne måneden. Mellom en halv og en million mennesker samlet seg i Khartoum og ønsket ham velkommen som et synlig tegn på fredsavtalen. Når han nå er død, er folk frustrerte, og lurer på hvor landet går nå. De har ikke lenger den markerte personen som personlig ledet fredsforhandlingene fram til en konklusjon.

- Et stort tap

- Dette er et stort tap for Sudan, sier Stein Erik Villumstad, som arbeidet sammen med Garang og hans organisasjon i en årrekke. Han har truffet visepresidenten ved flere anledninger, senest under undertegningen av fredsavtalen 9. juli.

Willumstad karakteriserer Garang som en sterk ledertype som det vil bli vanskelig å etterfølge.

- Dette blir en veldig utfordring for fredsprosessen. Garang var en sterk, kanskje diktatorisk, leder, som sentrerte nærmest all makt rundt seg selv. Å fylle hans rolle og å holde Sør-Sudan sammen blir en tøff jobb. Ennå er det grupper som ikke er inkludert og i tillegg er det spenninger internt i partiet hans.

Villumstad berømmer den avdøde visepresidenten for sin kunnskapsrikhet og evne til dialog.

- Når han først tok seg tid, så tok han seg tid, og man kunne virkelig diskutere med ham. Han var veldig klar på hvilken rolle han mente at det sivile samfunnet skulle spille. Vi var ikke alltid enige, men det var mulighet til dialog, sier Willumstad.

Teorier florerer

Det har gått rykter om at dødsfallet kan ha vært resultat av konspirasjon.

- Rykter kan vi aldri hindre, men så langt vi vet, var dette ikke en konspirasjon eller et angrep. Ifølge rapportene meldte pilotene inn om at de kom ut for dårlig vær og forsøkte å lande. Alt tyder på at dette var en ulykke, sier Kirkens Nødhjelps representant.

SØRGER:</B> En kvinne i Sudan bryter ut i gråt når hun får vite at John Garang er død i en ulykke.