Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer på flyplass i Barcelona

Etter at dommen mot katalanske politikere falt i dag, har tusenvis av demonstranter samlet seg på flyplassen El Prat. Spenningen mellom demonstranter og politiet er høy.

OPPTØYER: Hundrevis har samlet seg på Barcelonas flyplass El Prat for å demonstrere mot at ni tidligere katalanske politikere i dag ble dømt til mellom ni og 13 års fengsel. Vis mer
  • Er du i Barcelona? Har du tips, video eller bilder? Ta kontakt på 24 00 00 00 eller send e-post til 2400@dagbladet.no

Ni tidligere katalanske politikere ble i dag dømt til mellom 9 og 13 års fengsel for sitt forsøk på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017.

Mange i Barcelona reagerer sterkt på at noen av Catalonias mest framtredende politikere nå er dømt til mange år bak murene.

Det har ført til at demonstrasjoner og opptøyer i den katalanske hovedstaden. I tillegg til demonstrasjoner i Barcelona, er det også opptøyer på flyplassen El Prat.

Reisende er strandet

Det var organisasjonen «Demokratisk tsunami» som organiserte protesten og oppfordret til å blokkere hovedterminalen på flyplassen. Rundt klokka 17.40 meldte El Pais at politiet forsøkte å evakuere området mellom terminal 1 og parkeringsplassen, hvor tusenvis av demonstranter befinner seg.

Bilder fra flyplassen viser at det fortsatt er en enorm mengde demonstranter til stede utenfor flyplassen utover kvelden.

DEMONSTRANTER: En stor mengde demonstranter avbildet på flyplassen i dag. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
DEMONSTRANTER: En stor mengde demonstranter avbildet på flyplassen i dag. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti Vis mer
STOR MENGDE: Mandag kveld er det fortsatt en stor mengde demonstranter på flyplassen. Foto:AP Photo/Bernat Armangue
STOR MENGDE: Mandag kveld er det fortsatt en stor mengde demonstranter på flyplassen. Foto:AP Photo/Bernat Armangue Vis mer

Flere hundre reisende får ikke forlatt flyplassen, melder Eldiario rett før klokka 20. Hundrevis av reisende er samlet i flyplassens lobby. Mange reisende er sinte og forlanger at luftfartsmyndigheten Aena kommer med en løsning.

Verken taxi, tog, t-bane eller buss går fra flyplassen per nå. Den eneste løsningen er å gå til terminal to, som tar 40 minutter.

- Vi er mange tusen passasjerer som er strandet i terminalbygget for natten. Det er 30–35 grader, luften er forferdelig, automatene med drikke tømt. Jeg ser ikke for meg at vi får hvile, sier en Bodø-mann i 60-årene til VG.

REISENDE: Passasjerer venter på flyplassen. Ifølge Eldiario har de ingen mulighet til å komme seg vekk fra flyplassen. Mange flygninger har også blitt kansellert. Foto :LLUIS GENE / AFP
REISENDE: Passasjerer venter på flyplassen. Ifølge Eldiario har de ingen mulighet til å komme seg vekk fra flyplassen. Mange flygninger har også blitt kansellert. Foto :LLUIS GENE / AFP Vis mer
BARRIKADERER SEG: Demonstranter barrikaderer seg på utsiden av flyplassen. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
BARRIKADERER SEG: Demonstranter barrikaderer seg på utsiden av flyplassen. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti Vis mer

Opptøyer på flyplassen

Videoer lagt ut i sosiale medier viser slagsmål og uro både utenfor og innenfor terminalbygningen. En talsmann for politiet i regionen bekrefter hendelsen.

- Vi har satt i verk tiltak for å kontrollere en folkemengde som forsøkte å bryte gjennom politiets linjer og komme seg inn, sier han.

Den Barcelona-baserte videojournalisten Adrián S. Berger skrev tidligere i kveld på Twitter at det er alvorlige opptøyer på flyplassen.

Han publiserte også en video som viser opprørspoliti som går løs på demonstranter på flyplassen. Det har kommet flere meldinger om at politiet skjøt med gummikuler mot demonstrantene.

Ifølge El Pais har 75 personer blitt behandlet av ambulansetjenesten etter at politi og demonstranter har barket sammen flere ganger ved flyplassen i kveld. Ifølge avisa er det tusenvis av demonstranter til stede.

BRANNSLOKNINGSAPPARAT: Demonstranter tømmer et brannslokningsapparat på flyplassen. Foto: AP Photo/Bernat Armangue / NTB Scanpix
BRANNSLOKNINGSAPPARAT: Demonstranter tømmer et brannslokningsapparat på flyplassen. Foto: AP Photo/Bernat Armangue / NTB Scanpix Vis mer
POLITI: Opprørspoliti ble stående i røyken fra brannslokningsapparatet. AP Photo/Bernat Armangue
POLITI: Opprørspoliti ble stående i røyken fra brannslokningsapparatet. AP Photo/Bernat Armangue Vis mer
TRALLER: Bagasjetraller blokkerer inngangen til El Prat flyplass. Foto: AP Photo/Bernat Armangue / NTB Scanpix
TRALLER: Bagasjetraller blokkerer inngangen til El Prat flyplass. Foto: AP Photo/Bernat Armangue / NTB Scanpix Vis mer

Stengte veier

Ifølge El Pais forsøker protestanter å forårsake driftsstans i infrastruktur flere steder, blant annet på flyplassen.

Spaniaavisen skrev tidligere i dag at flygninger fra El Prat blitt innstilt på grunn av at veien til flyplassen har vært stengt på grunn av demonstrasjoner. Andre veier i området har også blitt blokkert. Noen demonstranter plasserte også brennende dekk og ved på togspor.

Seinere på kvelden melder den spanske luftfartsmyndigheten Aena at 108 flygninger har blitt kansellert.

En person skal ha blitt pågrepet i forbindelse med protesten på flyplassen, mens en annen skal ha blitt pågrepet i Barcelona by.

- Voldsomt

I tillegg til demonstrantene på flyplassen, har det også samlet seg store folkemengder i Barcelonas gater. Utover kvelden er det fortsatt enormt mange ute i gatene.

Norske Grethe Nordgård (56) har bodd og jobbet i Barcelona i halvannet år. Hun forteller at hun fikk store problemer med å komme seg hjem fra jobben i 19-tiden i kveld.

Det var stengt over alt, og ingen busser gikk. Hun gikk forbli flere gater med store demonstrasjoner.

I BARCELONA: Norske Grethe Nordgård. Foto: Privat
I BARCELONA: Norske Grethe Nordgård. Foto: Privat Vis mer

- Det var voldsomt, de ropte og skrek. Det var vanvittig mange.

Nordgård opplevde demonstrasjonen i byen som kontrollert. Samtidig har hun sett video fra de voldsomme tilstandene på flyplassen.

- Hadde jeg vært der, ville jeg syntes det var ubehagelig. Det er veldig voldsomt. De er veldig sinte, sier hun om de katalanske demonstrantene.

- Katalanere er veldig stolte og veldig imot det spanske. De insisterer på å prate katalansk og ikke spansk, forteller Nordgård.

SIVIL ULYDIGHET: Demonstranter og politi på hovedveien til flyplassen. Tusenvis av sinte demonstranter tok til gatene da dommen ble kjent. Demonstranter har i dag blokkert veier i Barcelona. Aktivister advarte om at det ville bli et masseaksjon i form av sivil ulydighet på flyplassen. Foto: Pau Barrena / AFP
SIVIL ULYDIGHET: Demonstranter og politi på hovedveien til flyplassen. Tusenvis av sinte demonstranter tok til gatene da dommen ble kjent. Demonstranter har i dag blokkert veier i Barcelona. Aktivister advarte om at det ville bli et masseaksjon i form av sivil ulydighet på flyplassen. Foto: Pau Barrena / AFP Vis mer

Dommen

Forsøket på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017 førte til at det spanske opprørspolitiet tvang seg inn i valglokalene med makt og gikk brutalt løs på mange som ville delta i folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

2017: Spansk politi brukte fysisk makt for å fjerne katalanske velgere fra stemmelokaler. Video: CNN / Gobierno de Cataluna Vis mer

Spansk høyesterett besluttet i dag å dømme Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler. Tre andre tidligere politikere ble dømt til 12 års fengsel, mens de fem siste fikk straffer på mellom 9 og 11,5 års fengsel.

I alt var tolv personer tiltalt, men tre av dem slapp med bøter.

Aktoratet hadde bedt om enda strengere straffer og ville ha Junqueras dømt til 25 år bak murene.

Etter dommen uttalte den tidligere visepresidenten og professoren at Catalonias uavhengighet er nærmere enn noensinne.

- Vi katalanere har ikke noe alternativ, sa han ifølge Det republikanske venstrepartiet.

Spanias sosialdemokratiske statsminister Pedro Sanchez håper at alle nå kan legge uroen bak seg.

- Vi kan starte et nytt kapittel for et moderne, pluralistisk og tolerant Catalonia som tar sin rettmessige plass i Spania, sier Sanchez.

FC Barcelona reagerer

Fotballklubben FC Barcelona stiller seg også på kritikernes side.

- Fengsel er ikke løsningen, skriver klubben og ber om dialog og forhandlinger.

Den nåværende katalanske regionlederen Quim Torra sa samme dag at katalanske myndigheter er fast bestemt på å fortsette kampen for en uavhengig katalansk republikk.

- Vi ber om at undertrykkelsen tar slutt, at politiske fanger løslates og for et amnesti som burde markere en avslutning for alle som er blitt utsatt for gjengjeldelse, sa han.

Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media