Opptøyer på Salomonøyene

Australia sender soldater for å gjenopprette ro og orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Australia vurderer å sende soldater til Salomonøyene for å opprettholde freden, melder nyhetsbyrået AP. Sytten australske politimenn på fredsbevarende oppdrag ble såret under sammenstøtene, da flere hundre mennesker gikk til angrep på politiet, ødela politibiler, plyndret butikker og satte fyr på bygninger for å protestere mot den nyvalgte statsministeren.

- Politiet der borte opplyser at de har fått kontroll over situasjonen. Men dersom opptøyene blusser opp igjen og politiet ber om hjelp, er vi klare til å sende styrkene våre over igjen, erklærer den australske utenriksministeren Alexander Downer til ABC.

Politimesteren på Salomonøyene, Shane Castles, skal allerede ha anmodet om assistanse fra Australia. Han regner med at 120 soldater vil bli utkommandert senere i dag. I mellomtiden vil skolene i hovedstaden Honiara holde stengt.

Australia og New Zealand hatt stasjonert en styrke på mer enn 280 politimenn og -kvinner på øygruppen siden 2003. De bistår de lokale myndighetene med å opprettholde lov og orden så ikke anarki nok en gang skal bryte ut.

Korrupt?

Opptøyene begynte etter valget 5. april, da Snyder Rini ble statsminister. Motstanderens tilhengere anklaget ham for å ha manipulert valgresultatet.

Rini var visestatsminister under forgjengeren Sir Allan Kemakeza, som mistenkes for korrupsjon, og demonstrantene mistenker også Rini for å være korrupt. I tillegg frykter de at han skal være hjulpet til statsministerposten av kinesiske forretningsmenn som ønsker større innflytelse og makt i det salomonske parlamentet. De satte fyr på flere bygninger i Chinatown i Honiara.

Selv sier Rini at demonstrantene har rett til å gi uttrykk for sine meninger.

DEMONSTRANTENE PLYNDRET BUTIKKENE OG SATTE FYR PÅ POLITIBILENE: Nå ber landet om hjelp fra naboen Australia. Alle foto: Scanpix
DEMONSTRANTENE PLYNDRET BUTIKKENE OG SATTE FYR PÅ POLITIBILENE: Nå ber landet om hjelp fra naboen Australia. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Men om de ikke er fornøyde med valgresultatet, burde de lufte misnøyen i ordentlige kanaler, ikke på gata, uttalte han til den statlige tv-kanalen S.I.B.C.

CHINATOWN NEDBRENT: Fordi demonstrantene tror at deres nyvalgte statsminster manipuleres av lokal kinesiske forretningsmenn.
SNYDER RINI: Nyvalgt statsminister som sliter med populariteten.