Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer rundt rådyrt gilde

G8-møtet i Evian koster en formue, blant annet på grunn av de enorme sikkerhetstiltakene hvor 20 000 politifolk og soldater er satt inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANNEMASSE (Dagbladet): Det er dette demonstrantene protesterer mot, men det er også på grunn av dem det blir så dyrt.

Bare sikkerhetstiltakene for lederne fra verdens rikeste land koster hele 3,8 milliarder kroner. Over hodene på de åtte lederne i Evian flyr Mirage 2000 kampfly, sveitsiske FA-18 kampfly, AWACS-fly og helikoptre. I tillegg kommer luftforsvarsraketter, 18 000 væpnede politifolk, 2000 soldater, 200 marinedykkere, pansrede kjøretøy og patruljebåter.

De åtte overnatter på hotellrom til 16425 kroner natta. Det spises og drikkes for 29,2 millioner. Landingsplassen for helikoptrene der Bush landet, kostet 2,4 millioner kroner.

Hele regninga for det store gildet ved Genfersjøen, eller Lac Leman som man sier her, kommer på anslagsvis 4,4 milliarder kroner. Det er nok, ifølge et regnestykke i den britiske avisa Sunday Mirror, til å fø hele det sultrammede Etiopia i seks år.

«Illegitimt»

Det er nettopp det demonstrantene protesterer mot under G8-møtet.

- Møtet er illegitimt. Dette gjelder menneskene som bestemmer over det som skjer i verden. Det må synliggjøres ved massiv mobilisering. Verden må bli en rettferdig og demokratisk plass å leve, sier Birgit Undem fra antiglobaliseringsbevegelsen Attac til Dagbladet.

Samtidig er det blant annet for å beskytte statslederne mot demonstrantene at det brukes så mye penger på sikkerhet. I år har også al-Qaida sin del av skylda, og sin klekkelige andel i utgiftene.

Det ble en del bråk og sammenstøt mellom demonstranter og politi i går. En brite ble alvorlig såret.

På begge sider

Den største demonstrasjonen med mer enn 100 000 deltakere gikk fredelig for seg på begge sider av grensa mellom Frankrike og Sveits.

Mest voldelig var det i Lausanne i Sveits, der 10 ble såret og 400 arrestert. Det dreide seg om aktivister blant annet fra Tyskland og Italia, spesialisert på bråk, med finlandshetter over hodet og kledd i svart. De knuste butikkvinduer og kastet brannbomber, og politiet svarte med tåregass og plastkuler. Natt til søndag herjet tilsvarende gjenger i sentrum av Genève.

- Det skal ikke være vold. Denne bevegelsen er pasifistisk. Volden overskygger det viktige, sier Birgit Undem.

VILLE TILSTANDER: Demonstranter med masker skremte kvinner og barn, og politiet måtte ta i bruk tåregass under demonstrasjonen i Lausanne i Sveits i går. 10 ble såret og 400 arrestert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media