Opptøyer truer Indias stabilitet

Sammenstøtene mellom hinduer og muslimer truer Indias politiske stabilitet, og kan også forverre det fra før spente forholdet til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både indiske og pakistanske myndigheter må vise besinnelse i denne konflikten for å forhindre at den eskalerer, mener professor Tor Halfdan Aase ved Universitetet i Bergen.

Også torsdag kom det til kraftige sammenstøt mellom hinduer og muslimer. Minst 70 mennesker ble drept i Gujarat-staten vest i India, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Som hevn for at 58 hinduer ble drept i angrepet på et tog onsdag, satte hinduaktivister fyr på hoteller, boliger, butikker og biler som tilhørte muslimer. I byen Ahmedabad brant minst 18 mennesker inne, mange av dem kvinner og barn, da husene deres ble antent.

Rundt 6.000 politifolk var utkommandert for å forsøke å gjenopprette ro og orden, men ekstremistene gikk også løs på politistyrkene.

Det er innført portforbud i 26 byer, hæren er satt i beredskap, og 1.000 soldater fra halvmilitære styrker er blitt overført til området. 700 personer var torsdag kveld arrestert.

Det ventes flere aksjoner fredag ettersom en fundamentalistisk hindugruppe har oppfordret til en landsomfattende protestaksjon.

Alvorlig prøve

Indias statsminister Atal Behari Vajpayee er satt på alvorlig prøve i denne konflikten. Han står i spissen for en nasjonalistisk hinduistisk-ledet regjering, men må vise at han er statsminister for hele landet. Hittil har han forsøkt å dempe konflikten, ved blant annet å forklare at de brutale togdrapene på 58 hinduer onsdag trolig var et resultat av provokasjoner fra hinduene.

Hinduene på toget var tilhengere av fundamentalistgruppen Verdens Hinduråd VHP. De hadde vært i Ayodhya for å vise støtte til byggingen av et hinduistisk tempel, som hinduene i strid med rettslige avgjørelser vil reise på en tomt der det tidligere sto en moské. Tidlig på 90-tallet ble rundt 2.000 mennesker drept i opptøyene som fulgte da ekstremistiske hinduer rev moskeen.

Dilemmaet for Vajpayee er at hans nasjonalistiske hinduistiske parti BJP kom til makten blant annet på sin kampanje for å gjenskape Ayodhya til et hellig sted for hinduene. Flere medlemmer i Vajpayees regjering risikerer tiltale for å ha oppmuntret mobben til å rasere Babri-moskeen for ni år siden.

Etter at Vajpayee kom til makten har han forsøkt å distansere seg selv og BJP fra Ayodhya-saken, for ikke å provosere sine mer sekulære samarbeidspartnere i koalisjonsregjeringen.

Angripes fra begge fronter

Som resultat befinner Vajpayee seg nå under angrep både fra den sekulære og den religiøse leiren.

VHP, som har nære bånd til BJP, anklager Vajpayee for å snu ryggen til den kampanjen han selv kjempet for, og har avslått hans forslag om å løse Ayodhya-saken i retten. Opposisjonspartier, og også noen av medlemmene i regjeringskoalis jonen, anklager på sin side statsministeren for ikke å gjøre nok for å stanse tilstrømningen av ekstremistiske hinduer til Ayodhya. VHP har lovet å starte byggingen av tempelet 15 mars, uansett om det betyr kamp med sikkerhetsstyrkene.

Grunnen til at VHP vil reise tempelet akkurat på dette stedet er at det sto et svært hellig tempel her på 1500-tallet. Tempelet ble revet av muslimske keisere, som reiste en moské isteden.

Skummelt

- Det er skummelt hvis denne konflikten bryter løs, slik den gjorde det på 90-tallet, fastslår professor Tor Halfdan Aase.

- Politiet klarer neppe alene å håndtere konflikten, og hæren må trolig settes inn. Men det kan bety store problemer for hæren, som fra før er kraftig presset i Kashmir-konflikten med Pakistan. Hæren, som består av både hinduer og muslimer, kan også få problemer med intern splittelse. Situasjonen kan lett bli svært alvorlig, understreker Aase.

Han mener det er svært viktig at Vajpayees regjering står ved byggeforbudet av tempelet, og at myndighetene har forsøkt å dempe retorikken.

- I denne konflikten er det også svært viktig at pakistanske myndigheter besinner seg. Hvis India skulle slå har tilbake mot muslimene og Pakistan gir muslimene sin støtte, blir situasjonen enda farligere, mener Aase.

(NTB-AFP-Reuters)

<B>GATENE I FULL FYR: </B>En lastebil er satt i brann av demonstranter i Ahmadabad, India.<br>Foto: EPA
<B>FORBRENT: </B>den forbrente kroppen til en muslimsk arbeider ligger igjen utenfor det muslimsk-eide Hansinn Hotel, som ble påtent av hinduer i dag.<BR>Foto: EPA
<B>BRENNER BILER:</B> Rasende demonstranter brenner biler i Ahmadabad, India.<br>Foto: AP/Manish Swarup
<B>HEVNAKSJON: </B>Ekstremistiske hinduer gikk torsdag løs på butikker og biler i Asarva-området i Ahmadabad vest i India torsdag som hevnaksjoner, etter at muslimer angrep og drepte minst 58 hinduer i går.<br>Foto: EPA
<B>OPP I FLAMMER: </B>En butikkeier prøver forgjeves å slukke flammene, etter at trelageret hans er satt i brann av demonstranter.<br>Foto: EPA