Opptur for Jens

Jens Stoltenberg og Ap gjør et solid byks opp og får 32,1 prosent på Synovates oktobermåling.

JUBELGUTT: Jens kan juble - igjen. Her jubler han under partiets landsmøte i 2005. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JUBELGUTT: Jens kan juble - igjen. Her jubler han under partiets landsmøte i 2005. FOTO: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter flere måneder med elendige målinger synes Ap å være tilbake på stø kurs.

Det største regjeringspartiet går fram med hele 4,3 prosentpoeng fra septembermålingen. Men 32, 1 prosent er likevel 3,3 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i 2009. Statsminister Jens Stoltenberg mener Dagbladets måling bekrefter en tendens gjennom oktober med gode målinger.

—Det er inspirerende med gode målinger, og dette henger sammen med at vi har fått snakke om de politiske sakene, sier Stoltenberg til Dagbladet.

—Gjennomskuer Han mener framgangen skyldes hardt arbeid og trekker særlig fram statsbudsjettet. I tillegg tror han folk gjennomskuer et regjeringsalternativ bestående av Høyre og Frp.

—Folk ser at det mørkeblå alternativet er et eksperiment, sier Stoltenberg.

Men regjeringspartnerne SV og Sp sliter. SV som har gått fri av gaveskandaler og som fra start gikk mot monstermaster, får ikke noen takk fra velgerne for det. Partiet får fem prosent, som er samme oppslutning som i september. Senterpartiet som har vært i storm og strid i hele høst, får bare 4, 4 prosent. Det er ingen hyggelig gave til partiet som feirer 90 årsjubileum i helga.

Trenger sentrum I forhold til valgresultatet ville Ap mistet seks av sine 64 mandater, SV ville mistet to av dagens 11 mandater, og Sp ville mistet tre av 11. Til sammen ville de rødgrønne fått 75 mandater dersom målingen hadde vært valgresultat. En mager trøst for de rødgrønne er at Høyre og Frp på denne målingen ikke lenger har flertall sammen. Høyre går tilbake 1,4 prosentpoeng sammenliknet med forrige måling, og får en oppslutning på 25,5 prosent. Men i forhold til valget er det en framgang på 8,3 prosent, og Erna Solbergs parti har etablert seg som det største og ledende partiet på borgerlig side.

—Ønsker skifte —Vi er fornøyd med 25,5 prosent. Et slikt valgresultat ville være et godt valg for Høyre. Jeg tror folk ønsker et skifte. Mange ønsker en ny politikk og er bekymret over at de rødgrønne gjør oss mindre i stand til å løse de store framtidsutfordringene, sier Høyre-lederen, og nevner helsekøene, oljeboring i Lofoten og Vesterålen og bygging av veier. FrP går tilbake med 2,6 prosentpoeng og får en oppslutning på 21,7 prosent. Det er en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng fra september og tilbake 1, 2 prosentpoeng sammenliknet med valget.

I målingene etter stortingsvalget 2009 har Venstre pendlet mellom en oppslutning like over og like under sperregrensen på fire prosent. Med denne målingen ligger partiet for andre måneden på rad over sperregrensen med en oppslutning på 4,8 prosent. Forrige måling viste en historisk bunnmåling for KrF. Denne måneden går KrF fram 0,7 prosentpoeng og får en oppslutning på 3,9 prosent. SV er partiet som i minst grad får utnyttet sitt potensial, viser bakgrunnstallene. SV har et velgerpotensial på 11 prosent, altså over det dobbelte av oppslutningen. Venstre og Sp har et velgerpotensial på henholdsvis åtte og sju prosent.