Opptur for RCL og offshore

Offshore-aksjene bidro til at shipping-indeksen steg for femte dag på rad. RCL sluttet på høyeste kursnivå siden mars i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cruise er på vei inn i varmen for fullt. Både RCL og Carnival har bekreftet at de i år fyller skipene raskere enn i fjor selv med en meget sterk kapasitetsvekst. Prisene er lavere enn på samme tid i fjor, men høyere enn det de endte på for fjoråret. For rederiene betyr det at risikoen for at en for stor andel av kapasiteten må rabatteres kraftig utover i året, er redusert.

Lavere inntjeningsrisiko belønnes med høyere aksjekurser.

RCL dominerte nok engang omsetningen på Oslo Børs torsdag med en total omsetning på 612 millioner kroner. Kursen steg 5,6 prosent til 256 kroner.

Cruiseanalytiker Per Diderik Leivdal i Pareto Securities sier til Finanskanalen.no at Carnival ikke kom med noen nyheter på sin presentasjon, men det faktum at ledelsen gjentar det den tidligere har signalisert er svært positivt.

Leivdal viser til at selskapet nå har forpliktet seg til å levere en flat yield for året. Med et fall i yielden på 6 til 8 prosent i første kvartal, innebærer det en positiv yield-utvikling fra andre kvartal og utover året. Positiv yield-utvikling betyr igjen at amerikanske investorer vil begynne å gå inn i cruiseaksjene for fult.

- Amerikanerne begynner å bli ekstremt bullish på sektoren. (...) De har et enkelt syn på sektoren. De ser at her får man gode nyheter. Netto yield utvikling gir for dem et bilde på den underliggende utviklingen i industrien. Går det opp vil mange kjøpe seg inn, sier Leivdal til Finanskanalen.no.

Selv om cruise-aksjene har fått et løft siden nyttår, er det langt igjen til tidligere toppnivåer. Pareto Securities har et kursmål på RCL på 40 dollar, eller i overkant av 350 kroner.

'Carnival bekreftet det RCL nevnte vedrørende priser og volumutvikling. Vi ser ingen vesentlige endringer i de fundamentale forholdene, og opprettholder for øyeblikket vår hold-anbefaling', skriver meglerhuset Christiania Markets i en kommentar etter gårsdagens presentasjon.

Torsdag var det også full trøkk for seismikk-aksjene. TGS Nopec kom torsdag med bedre resultater enn ventet, og selskapet var positiv til utsiktene for 2001. Kursen steg med 5,3 prosent til 139,50 kroner.

PGS fikk også en etterlengtet oppgang. Om det skyldes markedsmessige eller selskaps-spesifikke forhold er ikke godt å si. Etter all mistilliten som har bygget seg opp rundt PGS-ledelsen, skulle en tro at mange oppfatter det som positivt at Bjarte Bruheim nå tar sin hatt og går. Andre vil kanskje anføre at Reidar Michaelsens avgang ville slått bedre an...

PGS steg 2,5 prosent til 84 kroner.

ProSafe la også frem solide resultater for fjerde kvartal, og kursen steg jevnt og trutt i løpet av dagen. Kursen gikk fra 128 kroner til 137 kroner frem mot slutten av dagen. Investorene sikret imidlertid gevinst mot slutten av dagen og kursen falt kraftig.

Et kvarter før slutt meldte ProSafe at selskaper eiet av J. Christer Ericsson har innløst en opsjon på kjøp av 135.713 aksjer til kurs 10 kroner. Svensken, som er blant de største eierne i ProSafe, eier nå nærmere 4 millioner aksjer.

Kanskje investorene spekulerer i at Ericsson kommer til å lempe ut ProSafe-aksjer for å høste gevinst?

ProSafe endte i hvertfall opp kun en 50-øring til 130 kroner.

Blant de øvrige offshore-aksjene steg Stolt Offshore med hele 11,3 prosent torsdag og subsea-selskapet har steget nesten 45 prosent siden nyttår. Stolt-Nielsen, som for øvrig eier over 60 prosent av Stolt Offshore, steg også bra på Oslo børs i dag, og kursen var opp 7,3 prosent til 147 kroner.

Et av casene som ble presentert for investorer torsdag var: Kjøp Stolt-Nielsen og få kjemikalietankrederiet gratis!

Meglerhuset First Securities var tidlig ute med anbefaling av disse aksjene og får nå godt betalt.

Offshore-aksjene ble nok en gang vinnere og denne sektoren bidro sterkt til å sende shipping-indeksen opp med 2,5 prosent.

Frontline derimot slet i motvind torsdag. Kursen falt 2,6 prosent til 113 kroner, men omsetningen var beskjeden til Frontline å være med aksjer for kun 25 millioner kroner omsatt.

Christiania Markets er blant skeptikerne til tankaksjer og meglerhuset frykter en nedgang i tankverdiene.

Flere av de tunge teknologiaksjene var under press torsdag. InFocus, Telenor, Opticom og Tandberg var alle ned i dag.

Analysesjef Morten Sundstø i Fearnley Fonds har med andre ord hatt en rimelig god uttelling for sine anbefalinger i Dagens Næringsliv torsdag. Sundstø anbefaler offshore-aksjer og en mer selektiv tilnærming til teknologiaksjer. Han advarer blant annet mot både InFocus og Telenor.

Sundstø er imidlertid positiv til Merkantildata som fikk en hyggelig opptur torsdag. Kursen steg med nærmere 4 prosent til 47,80 kroner. Også EDB Business Partner får varme anbefalinger. Torsdag steg kursen med 2 prosent til 131 kroner.

For øvrig var dagen preget av resultatfremleggelse fra Norske Skog. Resultatet ble noenlunde som ventet når en tar hensyn til visse oppgjørsdisposisjoner og valutaeffekter.

Viktigere for kursutviklingen fremover er utsiktene til et godt resultat også i 2001 samt styrets beslutning om å foreslå for generalforsamlingen å slå sammen aksjeklassene og splitte Norske Skog-aksjen i to.

Investorene bør merke seg at tilsvarende disposisjoner i Saga Petroleum, Orkla og Kværner umiddelbart etter effektuering ledet til heftige spekulasjoner om oppkjøp og restrukturering. Saga ble kort tid etter spist av Norsk Hydro, Sveaas startet kursmoroa i Orkla, mens Kjell Inge Røkke startet sitt oppkjøpsforsøk i Kværner rette etter at aksjenklassene i industriselskapet var gjennomført.

Etter kjøpet av Fletcher Challenge i fjor er Norske Skog blitt en svært populær skogaksje world wide, og det er duket for en spennende tider for eksisterende og vordende Norske Skog-aksjonærer.

Totalindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,58 prosent torsdag og på hovedlisten ble det omsatt for 3 milliarder kroner. Omsetningen trekkes opp av en opsjonsinnløsning av 800.000 aksjer i Orkla som er videresolgt i markedet samt at Norske Liv torsdag solgte seg ut av Avantor.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.