Opptur for verdens høyeste

253 centimeter lange Leonid Stadnik (33) har fått et bedre liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For tre måneder siden fortalte vi om Leonid Stadnik, verdens høyeste nålevende mann. Da var kjempen fra Ukraina en trist mann.

- Min høyde er Guds straff. Mitt liv har ingen mening, sa Stadnik til nyhetsbyrået AP.

Han har vært fanget av sin egen størrelse i den fattige landsbyen Podoliantsi hele livet. Han levet på en trygd på drøye 200 kroner i måneden etter at han mistet jobben som veterinær for to år siden på grunn av frostskader. Han hadde ikke skikkelige sko til sine 44 centimeter lange føtter.

Etter at historien hans ble fortalt i media, ble han kontaktet av en tysker som hevdet å være en fjern slektning. Mannen, som kun ville omtales som Volodymyr, hentet Stadnik i en van og kjørte i 25 timer til hjemmet sitt i nærheten av Baden Baden i sørvestlige Tyskland. Han hadde ingen seng som passet sin 210 kilo tunge venn, men innredet biljardbordet som soveplass, forteller AP.

Autografjegere

Stadnik fikk en fantastisk måned i Tyskland. Sammen med Volodymyr fikk han blant annet spise froskelår på en eksklusiv restaurant og ble tatt med i en fornøyelsespark.

- Jeg så like mye på den måneden som jeg hadde sett tidligere i livet, forteller Stadnik begeistret.

Nye opplevelser var også leger som ville undersøke ham og tenåringer på autografjakt. På det verste var han så omsvermet av ivrige ungdom at verten måtte brøle:

- Han er ingen bambus - han vokser ikke fire centimeter om dagen!

Feil farge

En liten nedtur var også besøket i en skobutikk som spesialiserer seg på store føtter. Men ingen passet Stadniks enorme flytebrygger. Også det tok han med et smil.

- De er fine, men jeg liker ikke fargen, sa han om et av parene.

Men etter en måneds ferie i Tyskland, kjente den tross alt hjemmekjære Stadnik plikten kalle fra hjemstedet, der han bor på en gård sammen med moren Halyna.

- Det er feil å late seg mens mine kjære arbeider så hardt, mente han.

Ny start

Moren forteller at sønnen var som en helt ny mann da han kom hjem.

- Jeg kan ikke huske å ha sett ham så inspirert. Før var han opptatt av seg selv og sine egne problemer, men nå ser det ut som han har fått en ny start.

Han kom dessuten hjem til en helt ny seng, bygget av lokale møbelsnekkere. Inntil nå har han sovet i to vanlige senger satt sammen i lengderetningen. Han fikk også et par nye joggesko fra New York, en gave fra Jason Neswick, som hadde lest om Stadniks vanskelige hverdag. Og skoene satt som et skudd.

- Det sies at vi lever i en tid med avansert teknologi, medisin og fremskritt. Samtidig mislykkes vi i å hjelpe noen som lider helt uten grunn, skriver den hjelpsomme amerikaneren.

Hjernefeil

Stadnik startet å vokse unormalt som 14-åring. En hjerneoperasjon har trolig skadet hypofysen, og fått veksten til å løpe løpsk. 19 år seinere vokser han fortsatt. Han kan komme til å ta igjen historiens lengste menneske, Robert Wadlow som ble 2,72 meter høy.

Stadnik har allerede passert tuniseren Radhouane Charib, som i Guinness' rekordbok er registrert som verdens høyeste nålevende menneske, med 17 centimeter. Men Stadnik vil slett ikke inn i den populære boka.

- Vi har kontaktet Stadnik, men han virker som en meget sjenert mann. Han vil ikke ha noe med oss å gjøre. Så vi må holde oss til det vi har, sier talskvinne Kate White i Guinness.

BOR MED MOR: Stadnik bor sammen med moren Halyna i den fattige landsbyen Podoliantsi i Ukraina.
STOR OG DYREGOD: Verdens høyeste mann er opprinnelig veterinær, men måtte gi opp jobben da han forfrøs føttene for to år siden. Nå steller han dyrene på gården der han bor med moren, og tar seg også av dyra til naboer og venner.
NYE SKO:</B> En reporter fra AP hjelper Leonid Stadnik med lissene til de nye joggeskoene.
VOKSER FORSATT:</B> Stadnik skaller alt i taket, og sier at å sitte i en buss for ham er som å bli stappet i bagasjerommet på en bil for andre mennesker. I tillegg sliter 33-åringen med voksesmerter.