Valg i Spania:

Opptur for ytre høyre

Det høyrepopulistiske partiet VOX har fått rundt 12 prosent av stemmene og kommer for første gang inn i den spanske Deputertkongressen, ifølge prognosene.

PARTILEDER: Santiago Abascal, leder for det høyrepopulistiske partiet Vox, kan glede seg over at partiet hans får om lag 12 prosents oppslutning i valget i Spania. Foto: AP / NTB Scanpix
PARTILEDER: Santiago Abascal, leder for det høyrepopulistiske partiet Vox, kan glede seg over at partiet hans får om lag 12 prosents oppslutning i valget i Spania. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Det regjerende sosialistpartiet PSOE blir valgets største parti med rundt 28 prosents oppslutning. Det konservative partiet PP får knapt 18 prosent, det dårligste resultatet i partiets historie.

Om det blir regjeringsskifte er altfor tidlig å si. Opinionsinstituttet Gad3 melder at blokkene ligger på vel 44 prosent hver. En samling småpartier med ulik profil ligger an til vel 9 prosent av stemmene.
(Artikkelen fortsetter under grafikken.)

Statsminister Pedro Sanchez har dermed klart å nå sitt første mål, nemlig å bli det største partiet. Sosialistene får mellom 116 og 121 av de 350 plassene i Deputertkongressen. Tallene er foreløpige, men stemmer godt med de siste månedenes meningsmålinger.

Forhandlinger

Spanske medier melder at det ligger an til langvarige koalisjonsforhandlinger før det blir klart om Sanchez kan fortsette som statsminister. Venstrepartiet Podemos, som støtter sosialistene, får rundt 16 prosent av stemmene.

Sanchez trenger også fortsatt støtte fra de moderate separatistene i Catalonia. De ønsker større selvstyre, men ikke løsrivelse.

Det høyrepopulistiske partiet VOX, som gikk til valg på nasjonal selvfølelse, verdikonservatisme og motstand mot innvandring og mot regional selvstendighet, blir representert i nasjonalforsamlingen med over 35 representanter.

Partiet ble dannet så sent som i 2013 og markerte seg for alvor i regionsvalget i Andalucia i desember i fjor.

STATSMINISTER: Spanias statsminister Pedro Sanchez avla stemme i utkanten av Madrid. Hans sosialistparti PSOE blir største parti, men er avhengig av støtte fra andre for å fortsette i regjering. Foto: AP / NTB Scanpix
STATSMINISTER: Spanias statsminister Pedro Sanchez avla stemme i utkanten av Madrid. Hans sosialistparti PSOE blir største parti, men er avhengig av støtte fra andre for å fortsette i regjering. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Spenning på høyre side

På konservative side blir det tidligere regjeringspartiet Partido Popular (PP) det største, selv med sitt dårlige resultat.

PP vil trolig søke samarbeid med VOX og det liberale partiet Ciudadanos som ligger an til rundt 14 prosent. Men heller ikke dette er en flertallskoalisjon.

Det er for øvrig ikke opplagt at de liberale ønsker å sitte i regjering med VOX, da den politiske avstanden er betydelig. Det er første gang siden general og diktator Francisco Francos død i 1975, og gjenopprettelsen av det spanske demokratiet, at et parti på ytterste høyre fløy blir representert i Deputertkongressen.

Det endelige resultatet ventes sent søndag kveld.

Misnøyen med den tradisjonelle topartiordningen og oppblomstringen av protestpartier på høyre og venstre side har ført til stor valgdeltakelse, og ved 18-tiden hadde over 60 prosent av de stemmeberettigede stemt.

Det endelige tallet er ikke klart, men deltakelsen vil ligge godt over parlamentsvalget i 2016.