Opptur og nedtur

Store rystelser i oppslutningen om SV og Frp i forrige måned har ført til et kraftig etterskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dermed er vi tilbake på et normalt nivå for de to fløypartiene på MMIs partibarometer for april.

Frp går tilbake 7,5 prosentpoeng og SV fram 7 prosentpoeng på aprilmålingen.

For de andre partiene er endringene små.

SVs lavmål forrige måned skyldes med andre ord ikke at partiet har fått varig men, mens Frp's sterke framgang på forrige måling heller ikke varer ved.

De sterke utslagene i mars ble forklart med partienes standpunkt i bioteknologiloven generelt og Mehmet-saken spesielt, et eksempel på hvor sterkt omstridte enkeltsaker kan slå ut i oppslutningen om nettopp disse to partiene. Bevegelsene i retning av mer normale tilstander denne måneden er likevel større enn ventet.

Ustabile

- Er det blitt vanskeligere å måle Frp's og SVs oppslutning, statsviter Håkon Kavli i MMI?

- De to partiene har alltid vært vanskeligere enn de andre både å måle og å forutsi når det gjelder valgresultat. Det skyldes at en stor andel av dem som oppgir Frp eller SV som sin partipreferanse i meningsmålinger, er usikre og ustabile velgere som sitter hjemme på valgdagen. «Valgdeltakelsen» i meningsmålinger er jo større enn på valgdagen. Og når det store flertall i denne gruppa foretrekker enten SV eller Frp, men er ustabile og mer enkeltsaksorienterte enn andre velgere, kan det bli store utslag fra en måned til den andre. Denne måneden går det i SVs favør.

Bakgrunnstallene viser at SV får tilbake sympatisører som har sittet på gjerdet.

Velgervandringen mellom Ap og SV denne måneden vipper i SVs favør. Forrige måned var det Ap som fikk gevinst.

Mot venstre

Frp på sin side har i denne målingen en uvanlig lav velgerlojalitet og tilsvarende uvanlig mange gjerdesittere. Noe har gjort dem som stemte Frp ved siste stortingsvalg usikre på partiet. Flere enn vanlig går til venstre og oppgir at de vil stemme Ap, ja til og med SV. Det er en interessant tendens sett i sammenheng med sentralstyremedlem Torgeir Høiens begrunnelse for sin protestutmeldelse denne uka:

- Frp er blitt venstrevridd, sier Høien.

Det er Carl I. Hagen uenig i, og tar svingningene i MMIs partibarometer med ro:

- Meningsmålinger går opp og ned. Jeg skal begynne å interessere meg for meningsmålinger i mars neste år, sier Hagen.

Ap er fortsatt landets største parti, med 25,7 prosent - 0,6 prosentpoeng tilbake siden mars. Høyre får 17,7 prosent, fram 0,5 prosentpoeng. KrF går tilbake 0,7 prosentpoeng til 6,7, og Venstre får 3 prosent, omtrent som sist. Sp fortsetter framgangen og får 8,1 prosent, fram 1,3 prosentpoeng.

Hadde aprilmålingen vært fasit ved neste stortingsvalg, ville Ap, SV og Sp til sammen hatt flertall med 95 mandater.

Målingen er gjort i et landsrepresentativt utvalg på 708 stemmeberettigede i perioden 20. til 23. april.

DAGBLADETS PARTIBAROMETER:Målingen er utført for Dagbladet 20.-23. april ved telefonintervju med 708 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen. Målingen er utført av MMI.
OPP OG NED: - Meningsmålinger går opp og ned. Jeg skal begynne å interessere meg for meningsmålinger i mars neste år, sier Carl I. Hagen. Kristin Halvorsen har for tiden medvind.
+10: SV ville hatt 10 flere representanter hadde vet vært valg i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer