Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppvåkningen

Ørkenvandringen er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG HAR LEVD i ufrivillig eksil en uke. Hver morgen har jeg sjokkvåknet til møtet med en gal mann på badet mitt som har ropt og skreket. Han har delt ut flaxlodd, Norwegian Wood-billetter, fotball-VM-billetter og jeg vet ikke hva. Han er programleder og har stilt spørmål av typen «Hvem er bistandsminister i Norge?». «Eh ...» «Det begynner på sol ...» «Eh ... faen ..» svarer innringeren. «Hva hvis du legger til heim?» «Eh...» stotrer lytteren før han blir avbrutt av en reklamepause. Takk gud for at NRK-streiken er over.

KANAL 24 HAR doblet lyttertallene sine mens NRK-streiken har pågått, ifølge Aftenposten. Det er sikkert vel unnt. P4 har blitt Norges største kanal, mens Hans-Wilhelm Steinfeld har sunget kampsanger på NRKs streikevake. Radioorakelet Espen Thoresen Hvaersaagod-Takkskalduha tror mange vil bli værende på Kanal 24 fordi de har oppdaget at det er god radio. Kalle Lisberg spår samme gevinst for P4. Det er ikke utenkelig. Men for å si det sånn: Ikke regn med meg. Livet mitt slutter å fungere når NRK er fraværende.

PROBLEMET STARTER SOM sagt allerede på badet om morgenen. Jeg får ikke den livsnødvendige dosen nyheter, politikk og kultur som jeg trenger for å fungere. Neste problem melder seg når jeg skal sykle til Blindern og ikke får inn musikkprogrammet «Wasabi». Og sånn går det slag i slag: Middagsluren er ikke så god uten at jeg døser til Dagsnytt Atten, oppvåkningen er ikke den samme uten en kaffe og Dagsrevyen. Jeg vet ikke når jeg skal tenke på å begynne å legge meg når jeg ikke får tatt inn Kveldsnytt. Livet mitt er fullstendig gjennomregulert av NRK, som jeg både elsker og hater. Elsker fordi det er så langsomt og dyptpløyene, hater fordi kulturdelen kan være så konfliktsky og servil.

KAN DENNE NARKOMANIEN være sunn for meg? Kanskje ikke, men den er i alle fall ikke skadelig for noen. Og jeg tror de fleste mennesker gjør seg denne erkjennelsen: Noen rutiner må bare være der for at vi skal fungere. Det er vegger og rammer i livet vårt som får dagen til å gå rundt. Det kan være jobb, barn, kjærlighet eller kaféliv. Av og til må disse banene brytes for at det skal oppstå bevegelse og spenning. Men stort sett må det være sånn, for at det er sånn, for at vi vil det slik. Like mye som påkostede turer til Frankrike eller store middagsselskaper kan være av verdi, er det rutinene som til sammen utgjør det gode liv. Og vi har ikke vondt for å bli minnet om at de finnes. Slik sett ble NRK-streiken en liten oppvåkning for mitt vedkommende. Bokstavelig talt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling