Oppvask etter gigantkrav fra Nav

Et Nav-krav om et gigantisk barnebidrag, basert på Haag-konvensjonen og en dom fra Nicaragua, får nå finansminister Trygve Slagsvold Vedum til å be barneministeren vurdere mulige tiltak.

- UHELDIGE UTSLAG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum frykter uheldige utslag av Haag-konvensjonen om barnebidrag, hvor både Norge og Nicaragua er med. Medlemskapet i denne konvensjonen er bakgrunnen for at Alf Friisø (57) har blitt pålagt å etterbetale et barnebidrag på 23600 kroner per måned for en seksmånedersperiode i 2015. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- UHELDIGE UTSLAG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum frykter uheldige utslag av Haag-konvensjonen om barnebidrag, hvor både Norge og Nicaragua er med. Medlemskapet i denne konvensjonen er bakgrunnen for at Alf Friisø (57) har blitt pålagt å etterbetale et barnebidrag på 23600 kroner per måned for en seksmånedersperiode i 2015. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Navs krav mot Alf Friisø (57) om etterbetaling av et gigantisk barnebidrag får finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til å reagere.

Navs krav, som Dagbladet tidligere har omtalt, er basert på en dom fra Nicaragua. Denne er Norge ifølge Nav forpliktet til å følge, fordi begge land er medlemmer i Haag-konvensjonen om barnebidrag.

Nå frykter Vedum «uheldige utslag», hvis medlemskapet gjør at Nav må godta en utenlandsk dom som «kan synes urimelig» i Norge.

«Jeg mener derfor at det er behov for å se nærmere på hvilket handlingsrom konvensjonen gir i slike tilfeller», skriver finansministeren i et svar til Erlend Wiborg (FrP).

- Veldig glad

Vedum vil be Barne- og familieministeren, med bistand fra Arbeids- og sosialministeren, om å vurdere tiltak mot «uheldige utslag» av Norges medlemskap i Haag-konvensjonen.

- Det virker som de har lyst til å ta tak i problemstillingen, og det er jeg veldig glad for, sier Erlend Wiborg til Dagbladet.

AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega (i midten) har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo under en minnemarkering i juni i år. Foto: Nicaraguas presidentmyndighet/NTB Scanpix/AFP
AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega (i midten) har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo under en minnemarkering i juni i år. Foto: Nicaraguas presidentmyndighet/NTB Scanpix/AFP Vis mer

Den nylig avgåtte lederen i Arbeids- og sosialkomiteen, nå medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen, stilte spørsmål etter å ha lest om saken i Dagbladet.

I artikkelen sto det at Nav krever Alf Friisø for etterbetaling av barnebidrag på 141600 kroner, for en seksmåneders periode i 2015. Friisø har klaget på Navs vedtak.

I perioden i 2015 som vedtaket gjelder, var eks-kona etterlyst for barnebortføring av sønnen til Nicaragua

I en norsk dom fra ifjor ble hun dømt til 15 måneders fengsel for å ha holdt sønnen ulovlig i Nicaragua fra 2013 til 2019. Dommen er anket.

- Gjennomkorrupt

I norske saker hvor beløpet er fastsatt av Nav, er 9040 kroner høyeste bidrag for ett barn.

Navs krav mot Friisø om etterbetaling tilsvarer 23600 kroner per måned. Det er basert på en dom fra Nicaragua fra 2014, som Friisø mener er korrupt.

På Transparency Internationals korrupsjonsindeks 2020 er landet på 159. plass blant 180 land.

- GJENNOMKORRUPT: - Rettssystemet i Nicaragua er gjennomkorrupt. Vi kan ikke ha respekt for rettssystemet der, sier Alf Friisø til Dagbladet.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- GJENNOMKORRUPT: - Rettssystemet i Nicaragua er gjennomkorrupt. Vi kan ikke ha respekt for rettssystemet der, sier Alf Friisø til Dagbladet.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Rettssystemet i Nicaragua er gjennomkorrupt. Vi kan ikke ha respekt for rettssystemet der, sier Friisø til Dagbladet.

Han er godt fornøyd med finansministerens svar, men oppfordrer regjeringen til samtidig å se på Haag-konvensjonen om barnebortføring.

Også denne har vært sentral i Friisøs strid med eks-kona om sønnen.

Autoritært regime

Under presidenten siden 2007, Daniel Ortega, har Nicaragua tatt lange skritt i autoritær retning.

Før det forestående presidentvalget 7. november har han kvittet seg med sju konkurrerende kandidater, ved å fengsle eller sette dem i husarrest.

- FORNØYD, MEN...: Erlend Wiborg (FrP) er godt fornøyd med finansminister Trygve Slagsvold Vedums svar på hans spørsmål om Alf Friisøs sak. - Men jeg spretter ikke champagnen helt ennå, sier Wiborg til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- FORNØYD, MEN...: Erlend Wiborg (FrP) er godt fornøyd med finansminister Trygve Slagsvold Vedums svar på hans spørsmål om Alf Friisøs sak. - Men jeg spretter ikke champagnen helt ennå, sier Wiborg til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

I 2018 ble minst 325 drept og 2000 skadd da politi og paramilitære slo ned et opprør mot en pensjonsreform og trange demokratiske kår.

- Vi kan uansett ikke ha et system der avgjørelser i en ikke-rettsstat blir bindende i Norge, mener Erlend Wiborg.

- Spretter ikke champagnen

Nå er Wiborg godt fornøyd med finansminister Trygve Slagsvold Vedums svar på hans spørsmål om Alf Friisøs sak.

- Men jeg spretter ikke champagnen helt ennå, sier Wiborg, og legger til at han forventer resultater - ikke bare at statsrådene skal «se på det».

Nav har ikke kommentert den konkrete saken, og viser til at Friisøs eks-kone ikke har opphevet taushetsplikten. Dagbladet har tidligere gjentatte ganger bedt eks-kona kommentere saken med Nav, noe hun har avslått.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer