Coronavaksinering:

Oppvask etter vaksineavsløring

- Det er avgjørende at personer som jobber på gulvet og er i tett kontakt med mange pasienter, skal få beskyttelse når det er mulig, sier SVs helsepolitiske talsperson, Nicholas Wilkinson.

FÅ VAKSINERTE: Svært mange av de ansatte med nær pasientkontakt ved Oslo Universitetsykehus er ikke vaksinerte. Flere reagerer på at ansatte i ledelse og administrasjon er prioritert høyere. Her fra Ullevål Sykehus. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FÅ VAKSINERTE: Svært mange av de ansatte med nær pasientkontakt ved Oslo Universitetsykehus er ikke vaksinerte. Flere reagerer på at ansatte i ledelse og administrasjon er prioritert høyere. Her fra Ullevål Sykehus. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

I dag kunne Dagbladet avsløre at Oslo universitetssykehus har vaksinert ansatte i ledelse og administrasjon som kan ha sittet på hjemmekontor.

Samtidig er svært mange av helseforetakets ansatte med nær pasientkontakt fortsatt uvaksinerte når smittetallene i Oslo-regionen nå stadig slår nye rekorder.

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, er blant dem som reagerer på prioriteringen.

VAKSINERING: Espen Nakstad svarer på spørsmål om corona-situasjonen, og gjennomgår prioriteringslisten for vaksinering. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Høres ikke bra ut

- Det høres ikke bra ut hvis OUS har prioritert vaksiner til ledelsen foran kritisk helsepersonell som er i kontakt med pasientene, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun understreker at så lenge regjeringen ikke greier å skaffe oss flere vaksinedoser, så er vaksinene et knapphetsgode.

- Da må sykehusene prioritere helsepersonell som møter pasienter og som har kritiske funksjoner. Så kan man selvsagt si at alle funksjoner i et sykehus er kritiske, men helsepersonell som gir helsehjelp til pasientene må vaksineres først, sier Kjerkol.

Dagbladet har stilt Folkehelseinstituttet spørsmål om OUS' vaksineprioritering er i tråd med FHIs hensikt da de på nyåret besluttet å framskynde høyt prioriterte grupper helsepersonell i vaksinekøen.

Overlege ved FHI, Preben Aavitsland sier imidlertid at dette er vanskelig å vite ved bare å se på disse yrkeskategoriene som OUS har gitt Dagbladet innsyn i.

- Vi forutsetter at kommunene og sykehusene gjør fornuftige vurderinger slik at de kan opprettholde sine kritiske funksjoner hvis utbrudd rammer tjenestene, sier Aavitsland.

- Underlig

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, sier til Dagbladet at de forventer at sykehusene og kommunene følger FHIs anbefalinger og føringer for hvem som skal ha vaksine, og i hvilken rekkefølge disse skal ha vaksine.

SVs helsepolitiske talsperson, Nicholas Wilkinson, understreker det samme. Han mener det ser underlig ut hvis mange som jobber direkte med pasienter ikke er prioritert.

- Jeg forutsetter at sykehuset følger de strenge prioriteringskravene som er satt fra FHI. Da kan de se underlig ut hvis mange i pasientnært arbeid ikke er prioritert.

- Det er avgjørende at personer som jobber på gulvet og i tett kontakt med mange pasienter, og som har stått på for oss alle, skal få beskyttelse når det er mulig, fortsetter Wilkinson.

Har fått langt flere vaksiner

Dagens Næringsliv skrev mandag at i siste uke av februar og første uke i mars, utgjorde helsepersonell ved sykehusene og i kommunene 70 prosent av dem som fikk første dose coronavaksine. Dette kom fram i en gjennomgang av FHIs ukesrapporter.

Det innebærer at sykehusansatte og helsepersonell i kommunene i denne perioden er blitt gitt en langt høyere andel enn det som myndighetene i januar instruerte dem om.

Overlege og seksjonsleder ved FHI, Are Stuwitz Berg, uttalte til avisa at det ikke var til å legge skjul på at de har fått rapporter om at flere i kommunehelsetjenesten, som ikke er kritisk eller har direkte pasientkontakt, har fått første vaksinedose.

I FHIs ukesrapport onsdag kommer det fram at totalt 42,3 prosent av ansatte med pasientnært arbeid i helsetjenesten har fått første vaksinedose på landsbasis.

Andel personer som har fått andre dose, varierte fra 15,4 prosent i Trøndelag til 11,1 prosent i Agder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer