Oppvask om gaveregler

Rødgrønne politikere tviler på egne regler.

BEHOLDER LUKSUSGAVENE SELV:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister, tidligere forsvarsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har mottatt gaver fra utenlandske politikere som de har beholdt selv for tusenvis av kroner. Det skaper reaksjoner. Foto: Scanpix.
BEHOLDER LUKSUSGAVENE SELV: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister, tidligere forsvarsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har mottatt gaver fra utenlandske politikere som de har beholdt selv for tusenvis av kroner. Det skaper reaksjoner. Foto: Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VG skriver i dag at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister, tidligere forsvarsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har mottatt gaver fra utenlandske politikere som de har beholdt selv for tusenvis av kroner.   

Også statsminister Jens Stoltenberg skal ha beholdt gaver han har fått på utenlandstur.  

- Feilbedømming Saken har skapt reaksjoner også blant de rødgrønne.

SV-leder Kristin Halvorsen er i tvil om dagens regleverk er godt nok:  

- De har fulgt regelverket. Spørsmålet er om regelverket er godt nok. Det må vi se på, sier Halvorsen til Dagbladet.

Høyres Per-Kristian Foss mener Støre og Strøm-Erichsen har feilbedømt situasjonen. Han mener teppegavene tilhører departementnene:

- Jeg mener det er en gal vurdering. Slike gaver er gitt til funksjonen, ikke personer, og tilhører derfor departementet.

- Den viktigste feilbedømmingen er at man tar gaver som personlig gave. Dette har jo ikke vært gaver til Støre, men til utenriksministeren, uansett hva han heter, sier Foss til Dagbladet.

- Likhet for loven - Jeg forutsetter at Støre og Strøm-Erichsen er godt kjent med regelverket og føler opp både skrevne og uskrevne regler. Noe annet ville vært uklokt, sier Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet. 

- Essensen er at det er et skille mellom det du gjør privat og i embetet. Det er skille mellom gaver til Norge som land, kontra gaver til deg personlig. Plasser du et teppe i regjeringsbygget er det noe helt annet enn å ta det med hjem, sier Lundteigen.  

- Det er uskrevne regler om at man ikke tar imot private gaver over en viss sum, og jeg forutsetter at de har gjort det korrekte. Noe annet ville overraske, sier Lundteigen.  

Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, mener regelverket må uttrykke en likhet for loven:  

- Hvis man mottar gaver må man skatte av det, og det skal ikke være hemmelighetskremmerier rundt det. Skattereglene er likt for alle, og det bør være full offentlighet om gaveoverrekkelser. Med et klart og likt regelverk ville dette ha vært unngått, sier Solum Larsen til Dagbladet.  

- Konklusjonen er at regelverket bør være likt, samme om du er forsvarsminister eller ikke. Vi liker å bo i et land der det ikke er forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salamo, fortsetter han.  

Han er positiv til samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sine utspill om at reglene skal endres.  

- Han sier fornuftige ting når han varsler at dette skal ses nærmer på. Det er bra at dette tas på alvor, sier Solum Larsen til Dagbladet. 
 
Luksusgavene I sin første statsministerperiode skal Stoltenberg ha tatt imot tepper for 39.000 kroner.

Til VG sier han at han har beholdt dem som et godt minne.  

Strøm-Erichsen har beholdt tepper hun har fått av afghanske myndigheter, samt en klokke hun har fått fra den sveitsiske forsvarsministeren Samuel Schmid.  

Dette til en samlet verdi av 55 375 kroner.  

I tillegg skal hun også ha tatt med seg hjem militære crester (våpenskjold) som hun har mottatt ved besøk i utland eller innland.  

- Når det gjelder gaver har jeg forholdt meg til det regelverket som gjelder for politisk ledelse. Dette er det åpenhet rundt, sier Strøm-Erichsen til VG.  

Støre skal ha behold fem tepper har fått av Afghanistans president Hamid Karzai.

Støre oppgir selv at verdiene på teppene er til sammen 20. 000 kroner.    

Må ikke levere tilbake gavene Schjøtt-Pedersen har i dag varslet at regelverket skal endres:  

- Vil du oppfordre Støre og Strøm Erichsen til å levere tilbake gavene?

- Nei, de har fulgt regelverket, sier samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.  

- Skjønner du at folk reagerer på gavene?

-De har fulgt regelverket, sier Schjøtt-Pedersen til Dagbladet før han haster inn på Statsministerens kontor.  

Dagens regler som står oppført i håndboka for politisk ledelse heter det at:

«Det følger av tjenestemannsloven § 20 at: «ingen tjenestemann må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenstlige handlinger, eller som det ved reglement er forbudt å motta». I henhold til praksis har departementenes politiske ledelse mottatt vanlige erkjentlighetsgaver og gaver som kan utveksles ved for eksempel besøk til eller fra utlandet. For øvrig utvises stor tilbakeholdenhet med hensyn til å motta gaver».  

- Et tverrpolitisk utvalg anbefalte dagens regelverk i år 2000. Det ble vedtatt av regjeringen Bondevik i 2003, og har vært uendret siden. Det er nå naturlig å justere punktet om gaver til politisk ledelse, og ta utgangspunkt i det regelverket som gjelder for statlige tjenestemenn, sier til Schjøtt-Pedersen VG.