Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppvask om polske 27 kroners-snekkere

Formannskapet i Odda innkaller byggherren på teppet i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Polske snekkere til 27 kroner timen har skapt høylytt debatt i arbeiderbastionen og industrikommunen Odda. Så høylytt at ordfører Toralv Mikkelsen (Ap) har innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte i morgen. Byggherren Odda Eiendom A/S er kalt inn på teppet for å orientere kommunens politiske ledelse om de 13 polske snekkerne som bygger omsorgsleiligheter og administrasjonslokaler for den kommunale pleie- og omsorgstjenesten.

- Vi innkaller ikke til ekstraordinært formannskapsmøte i tide og utide her i Odda, men denne saken har skapt så mye bruduljer etter mediaoppslagene at vi ikke ville vente til det ordinære møtet over påske. Odda har kultur og aktpågivenhet for ryddige arbeidsforhold, og vi forventer at Odda Eiendom A/S kan legge fram dokumentasjon for akseptabel virksomheten, sier ordføreren til Dagbladet.no.

Samtidig som Fellesforbundet og Byggebransjens Landsforening ble enige ved Riksmeklingsmannens bord om ny minstelønn for faglærte snekkere på 132,50 kroner i timen, fikk LO i Odda innsyn i arbeidskontraktene til de polske snekkerne.

- Sosial dumping av verste slag, sier LO-leder i Odda, Nils Johan Ystanes. I dag er Fellesforbundet i Odda for å forberede seg til morgendagens konfrontasjon i formannskapet.

Tilbud mot trusler

Den lokale fagbevegelsen har snakket med de polske snekkerne over pizza og øl. Det norskeide, polskregistrerte utleiefirmaet Genfer Lloyd har i etterkant tilbudt snekkerne 130 kroner timen.

- Men da måtte de frasi seg kost og reise til og fra Norge. Og de fortalte at å underskrive en slik ny avtale vil være det samme som å bli svartelistet på markedet hjemme hos aktører som skaffer jobb i Norge. Dette er rein trusselvirksomhet, sier Ystanes.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Oppvask om polske 27 kroners-snekkere
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling