Oppvaskmøte etter 54 båtkollisjoner på tre år

- Mange sjøfolk følger ikke godt nok med.

DELT I TO: Det var ikke mye igjen av «Skarbak» etter at sjarken kolliderte med tankeren «Doris» utenfor Bud i Romsdal i 2007. De siste tre åra har det vært 54 kollisjoner mellom båter. Foto: Kjell Herskedal/SCANPIX
DELT I TO: Det var ikke mye igjen av «Skarbak» etter at sjarken kolliderte med tankeren «Doris» utenfor Bud i Romsdal i 2007. De siste tre åra har det vært 54 kollisjoner mellom båter. Foto: Kjell Herskedal/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De siste tre årene har det vært 54 kollisjoner mellom båter i norske farvann. Flere har mistet livet i ulykkene og nå innkaller Sjøfartsdirektoratet til oppvaskmøte.

19. mars vil redere, sjøfolk og sjøfartsmyndigheter møte hverandre på Gardermoen for å diskutere det menneskelige element i forbindelse med grunnstøtinger og kollisjoner til sjøs.

- En kollisjon er en for mange. Det er åpenbart at ingen ønsker å kollidere. Ingen seiler eller styrer skipet sitt slik at de kommer til å kollidere. Da er det nærliggende å tenke at det er menneskelig svikt som stort sett ligger til grunn, sier fungerende sjøfartsdirektør Sigurd Gude til NRK.

Av de 54 ulykkene de siste tre årene er det ni tilfeller hvor store skip har rent mindre båter i senk. Flere mennesker har omkommet i disse ulykkene. Selv om dagens teknologi er god nok og gir mulighet for å oppdage mindre fartøy på lang avstand, skjer det likevel slike ulykker.

Mange sjøfolk følger ikke godt nok med, mener Sjøfartsdirektoratet.

- Det dreier seg ofte om manglende vakthold og observasjon, og når de først oppdager at de er i ferd med å kollidere, så har de ikke tid til å unngå kollisjonen, sier Gude.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer