KASTRERINGSBRÅK: Varaordføreren i Dovre kommune skal ha spurt kommuneadministrasjonen om det ikke ville være bedre og billigere for kommunen å få to unge gutter kastrert.
   Foto: Scanpix / Dag Røttereng
KASTRERINGSBRÅK: Varaordføreren i Dovre kommune skal ha spurt kommuneadministrasjonen om det ikke ville være bedre og billigere for kommunen å få to unge gutter kastrert. Foto: Scanpix / Dag RøtterengVis mer

Oppvaskmøte etter kastreringsbråk

Foreldrene er rystet over at kastrering av sønnen har blitt diskutert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunens oppfølging av barn med medfødt genfeil har tatt en uventet vending i Dovre kommune. Da formannskapet bak lukkede dører skulle behandle økonomien i tiltak for to unge gutter, skal bygdas varaordfører ha spurt kommuneadministrasjonen om det ikke ville være bedre og billigere for kommunen å få guttene kastrert.

- Dette har skjedd på et lukket møte som er unntatt offentlighet, så jeg kan ikke kommentere dette, sier varaordfører Per Arnold Backe (H) til Dagbladet.

- Ville kastrere barna Til stede bak lukkede dører var Arbeiderpartiets Øyvind Frich. Han ble sjokkert over uttalelsene varaordfører Per Arnold Backe skal ha kommet med.

Frich forteller at varaordføreren spurte om det var mulig å få kastrert guttene for å gjøre dem roligere. Han skal også ha spurt om muligheter for medisinering av guttene.

- Jeg mener at dette er helt forkastelig. Dette er et overgrep mot barna, sier Frich til Dagbladet.

- Vi blir kvalme Foreldrene til den eldste av guttene er rystet over diskusjonen.

- Vi som foreldre blir kvalme ved tanken på at noen som sitter og skal styre og behandle saker som dette, kan få seg til å si noe slik. Dette er noe vi ikke kan tolerere i dagens samfunn, sier foreldrene til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med helse- og rehabiliteringsleder Mai Lis Fremstad og pedagogisk rådgiver Greta Talleraas. På vegne av kommuneadministrasjonen besvarte de to spørsmålene fra varaordføreren i det lukkede møtet. Ingen av dem ønsker å kommentere saken, med henvisning til taushetsplikten.

Også andre som var til stede på møtet viser til taushetsplikt.

Inn på teppet Fredag ble Frich innkalt til et møte med ordfører og rådmann i bygda.

- Da ble han truet med politianmeldelse for å ha brutt taushetsplikten. Det er jo selvfølgelig helt feil. Det er ingen som har brutt taushetsplikten overfor barna. Når en varaordfører kommer med slike uttalelser som han gjorde, er det lov å reagere, sier den kjente journalisten og forfatteren Egil Ulateig. Han var med Frich på møtet med kommuneledelsen.

- Det møtet var unntatt offentlighet, så det kan jeg ikke kommentere, sier ordfører Bengt Fasteraune (Sp) til Dagbladet.

- Du er inne på en sak som er unntatt offentlighet, derfor har jeg ingen kommentar, sier rådmann Lars Innset til Dagbladet.

Får frysninger For å gjennomføre kastrering av personer under 18 år, må det søkes steriliseringsnemnda om godkjenning. Ankeinstans er steriliseringsrådet, hvor Toril Hagerup-Jenssen er leder.

- Kjære vene, det er jo små barn det er snakk om, er det ikke? Så vidt jeg vet foregår det ingen slik kirurgisk kastrering i vårt land per i dag. I min tid har vi aldri mottatt noen søknader om kastrering, og jeg vet ikke heller om noen sykdommer som skulle kvalifisert til det, sier Hagerup-Jenssen til Dagbladet.

Hun viser til at kjemisk kastrering forekommer i to former. Den ene er når personer over myndighetsalder selv ber om det. Den andre er som bieffekt ved behandling av enkelte sykdommer.

- Jeg får frysninger når jeg hører snakk om kastrering, sier Hagerup-Jenssen.

INN PÅ TEPPET: Arbeiderpartiets Øyvind Frich reagerte sterkt på varaordførerens uttalelser. Men på Dovre var det Frich som måtte inn på teppet til rådmann og ordfører. Foto: Privat
INN PÅ TEPPET: Arbeiderpartiets Øyvind Frich reagerte sterkt på varaordførerens uttalelser. Men på Dovre var det Frich som måtte inn på teppet til rådmann og ordfører. Foto: Privat Vis mer