Oppvaskmøte om oppussingen av Slottet

I dag møtes Slottet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) til oppvaskmøte. Der vil Statsbygg kreve en endelig avklaring om hvem som har ansvaret for økonomi og framdrift i slottsrestaureringen. Det eneste punktet på sakslista er imidlertid omvisning på slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får vi ikke makten, vil vi heller ikke ha ansvaret. Det var ultimatumet fra Statsbygg i sommer. Statsbygg ønsket et snarlig møte med departementet og Slottet for å avklare styringsforholdene rundt slottsrenoveringen.

Departementet har imidlertid ikke sett noen grunn til å holde noe slikt møte.

I dag er det klart for det første samordningsmøtet etter sommeren. Her møter sentrale representanter fra Statsbygg, AAD og Slottet.

Ansvaret

Og spørsmålet om hvem som har det økonomiske ansvaret er ikke ført opp som noe tema her heller.

- Ansvarsforholdet kommer til å bli tema på møtet, lover informasjonssjef Stig Pettersen i Statsbygg.

Administrerende direktør Halvor Stormoen i Statsbygg møter selv. Han er litt mer forsiktig.

- Vi sa vi ville invitere til møte når ferien er over, og det kan bli aktuelt å ta dette opp nå og avtale framdrift. Vi må ha en avklaring for å komme videre, sier han til Dagbladet.

Passer pengesekken

Statsbygg har hele tida hevdet at avtalen daværende direktør Kjell Brevik ble tvunget til å skrive under i 1996, begrenset Statsbyggs ansvar til å passe på at det ikke ble brukt mer penger enn det som var bevilget.

Kongeparet sitter slik Statsbygg ser det nærmest med blankofullmakt til å bruke allerede bevilgede midler.

Departementet og Slottet hevdet i en «presisering» at Statsbygg hele tida har hatt byggherreansvaret med de rettigheter og plikter som følger med.

Departementet mener Statsbygg skal sette foten ned dersom Slottet kommer med ønsker som er ikke er forenlig med prosjektets økonomi og framdrift.
Dette har Statsbygg definert som innføring av en ny styringsform og har etterlyst et oppklaringsmøte mellom de tre involverte partene for å avgjøre hvem som skal ha siste ordet. Presiseringen fra AAD har til nå ikke endret Statsbyggs oppfatning.

- Vi må forholde oss til den avtalen som foreligger, sier Stormoen.

Om Statsbygg kommer til å trekke seg ut av prosjektet dersom de ikke får gjennomslag for sine krav, vil Stormoen fortsatt ikke kommentere.