Oppvekstsjefen i Søgne sier det er vanlig at ungdommen vil reagere med sinne

Etter drapet på Alma Gabriela (14) mener oppvekstsjefen i kommunen det er viktig at alle parter blir ivaretatt.

VIKTIG Å SNAKKE SAMMEN: Jon Wergeland, oppvekstsjef i Søgne kommune, mener det er viktig at ungdommen snakker sammen i en tid som er preget av sjokk og sorg. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
VIKTIG Å SNAKKE SAMMEN: Jon Wergeland, oppvekstsjef i Søgne kommune, mener det er viktig at ungdommen snakker sammen i en tid som er preget av sjokk og sorg. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØGNE (Dagbladet): På en pressekonferanse i går informerte politiet i Agder om at en 14 år gammel gutt har tilstått drapet på 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen.

Den unge jenta ble lørdag 29. august funnet i Søgneelva av noen padlere. Hun hadde vært savnet siden torsdagen, som er dagen politiet mener drapet fant sted.

Først mistenkte ikke politiet at noe kriminelt hadde skjedd, men den påfølgende etterforskningen skulle vise noe helt annet. Det som ikke skal skje, hadde skjedd. Innsamling av data fra mobiler og informasjon fra avhør, ga tilstrekkelig informasjon til å gå til pågripelse av gutten da han var på vei til skolen torsdag.

- Nok et sjokk Dagbladet møter oppvekstsjef i Søgne, Jon Wergeland, på rådhuset som bare ligger et steinkast unna Tangvall skole, hvor Alma Gabriela (14) var elev.  

Ved 8-tida i dag tidlig begynte lærerne å parkere bilene sine utenfor skolen. Lærerne vil i dag gå inn til en ny annerledes dag i klasserommet. Det blir en spesiell dag, sier Wergeland, som kaller dette for et et sjokk nummer to for elevene.

 - Oppfordringen i dag til elevene er å snakke sammen, dele opplevelser og komme hverandre nærme. Drapet representerer nok et sjokk for elevene, men jeg tror også at dette vil kunne forsterke fellesskapet på skolen. Man må hjelpe hverandre for å forstå hva som har skjedd, sier Wergeland til Dagbladet.  

Økt beredskap Gutten som nå er mistenkt for forsettlig drap på Alma Gabriela, tilhørte begge samme vennegjeng i Søgne som offeret.

- Alle kjenner alle, og de tilhørte en stor vennegjeng som holdt kontakten. Livsglade ungdom, sier Wergeland, som forteller at det er lagt opp til et likt opplegg på begge ungdomsskoler i dag.  

Kommunen har økt voksentettheten og pedagogtettheten og et kriseteam er etablert. Wergeland forteller at etter nyheten om at Alma hadde mistet livet kom ut, ble det arrangert minnesamlinger både på skolen og i kirka.  Kriseteam ble tatt godt i bruk av ungdommen i kommunen. Han opplyser at kriseteamet bl.a. består av psykiatriske sykepleiere, kommunelegen og pedagogisk personell.

VANSKELIG TID FOR SØGNE: Jon Wergeland, oppvekstsjef i Søgne kommune, sier at det er vanlig at noen vil reagere med sinne på drapet som har skjedd. Han mener det er viktig å ivareta alle parter i saken.  Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
VANSKELIG TID FOR SØGNE: Jon Wergeland, oppvekstsjef i Søgne kommune, sier at det er vanlig at noen vil reagere med sinne på drapet som har skjedd. Han mener det er viktig å ivareta alle parter i saken. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Det har vært stor pågang, mange har tatt i bruk krisetilbudet. Det er viktig at de bruker det aktivt. Ungdommen skal ha muligheten til å bli kjent med egne reaksjoner, sier Wergeland.

Kan reagere med sinne - Hvordan reagerer ungdommen på dette drapet?  

- Det er jo vanlig at man vil reagere med sinne mot ham. Men folk vil reagere forskjellig. Noen vil føle redsel, sorg og fortvilelse, sier Wergeland.    

Den 14 år gamle gutten, som er under den kriminelle lavalder, vil ikke straffeforfølges. Wergeland mener det nå er viktig å ivareta ham.

- Han er nå under omsorg av barnevernet, og får den støtten og omsorgen han trenger. Hva som skjer videre, må planlegges, sier Wergeland, som sier dette er en vanskelig sak å takle.  

- Vi må sikre livskvaliteten hans og finne ut av hvordan han skal komme seg videre i livet. Å leve videre med dette blir vanskelig på en liten plass som Søgne, men å leve videre med dette, er vanskelig også uansett hvor du bor, sier Wergeland, som er opptatt av å ha skape en gode møteplass på skolen.  

- Elevene må ha nok rom seg og støtte tilgjenglig. De som var jenta nærmest, vil få ekstra tid. Ungdommene må finne en måte og absorbere dette på, og komme forbi egne reaksjoner på en sunn måte.  

- Dette blir en spesiell dag, det er det ikke tvil om.

- Usigelig trist Dagen etter den tragiske nyheten om drapet, er det en sorgens dag i Søgne. Spesielt for familie og venner av Knutsen. Familien til offeret skal ifølge politiet være i stor sorg, men være lettet over at de har fått svar.

PEKTE UT ÅSTEDET: Det var den 14 år gamle gutten som pekte ut åstedet, som politiet ikke visste om fra før. Langs denne elvebredden ble jenta funnet. Her søker teknikere etter spor. Foto: Roar Tolfsen / WWW.N247.NO
PEKTE UT ÅSTEDET: Det var den 14 år gamle gutten som pekte ut åstedet, som politiet ikke visste om fra før. Langs denne elvebredden ble jenta funnet. Her søker teknikere etter spor. Foto: Roar Tolfsen / WWW.N247.NO Vis mer

- Dette er bare usigelig trist. Det er helt ufattelig at vi nå har en drapssak med to mindreårige, sa Helge Andresen, varaordfører i Søgne, til Dagbladet i går.  

Politiet opplyste i går kveld om at teknisk etterforskning foregår på åstedet. I tillegg gjenstår avhør, og de avventer den endelige rettsmedisinske rapporten.

- Tatt vare på Advokat Alf Tore Nilsen, som representerer den 14 år gamle gutten som har innrømmet drapet,  ble kontaktet om saken klokka åtte i morges.

- Jeg har vært med ham i hele dag. Han er tatt godt vare på av ansvarlige mennesker. Han har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere noe ut over det politiet nå har gått ut med, sier Nilsen til Dagbladet.

At barn dreper barn er svært uvanlig i Norge. Her er Norge et annerledesland.