Oppvisning i livsglede

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): En halv time var satt av da statsminister Kjell Magne Bondevik i går møtte gatebarna i Rio. Møtet var klemt inn mellom møtet med presidenten i et oljeselskap og lunsj med norske næringslivtopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sterkere kontraster skal du lete lenge etter: Norges statsminister og hans velkledde medarbeidere benket seg for å se noen av verdens vanskeligst stilte ungdommer danse og vise akrobatiske kunster. Det skjedde ved et senter støttet av Kirkens Nødhjelp.

Seansen ble bevoktet av brasiliansk og norsk sikkerhetspoliti.

Timen før hadde den offisielle norske delegasjonen sagt farvel til presidenten for det statlig eide «Petrobras», Joel Mendes Renns, ved oljeselskapets forskningssenter CENPES.

Pelé

Senteret for gatebarna har det talende navn «Se Esse Rua Foss Minha» (hvis denne gata var mi...).

Brasils legendariske fotballegende Pelé, selv opprinnelig fattiggutt, har også bidratt med støtte.

Senteret forsøker etter beste evne å gi 70 av Rios om lag 6000 gatebarn tilbud om positive aktiviteter. Men bare 25 av dem, utelukkende gutter, har sengeplass der.

De andre må bo på gata eller forsøke å få husly i andre institusjoner.

- Alle ungdommene kommer fra gata, hvor de lever eller har levd et liv med rusmisbruk, ran, tigging, stjeling og prostitusjon. Senteret driver oppsøkende virksomhet i strøket ved Copacabana, opplyser Tommy Svensson ved det norske generalkonsulatet i Rio.

Den ferskeste statistikken forteller at det er om lag 1200 barn og ungdommer som ikke har noen steder å bo.

Aids

I tillegg er det om lag 5000 barn som har familie, men som av forskjellige grunner likevel bor på gata. Med de farer som til enhver tid lurer der.

Utbredelsen av aids i Brasil er alarmerende. Seksualundervisning og bruk av preventiver er derfor sentralt på omsorgssenteret.

Der får også ungdommene restituert seg fysisk, noe Bondevik fikk se bevis på. De fleste ungdommene er nedkjørte når de kommer fra gata. Der lever de et liv i gjenger på åtte- ti, ofte i blodig konflikt med andre gjenger.

Mange ruser seg ved å sniffe lim, noe som øker aggressiviteten.

- De fleste dør før de er 25 år. De blir aldri gamle, de som bor på gata, sier Svensson.

Korrupte

Til tross for disse grusomme realitetene, har kriminaliteten gått ned i Rio.

Fem korrupte polititjenestemenn som sto bak organiserte drap på kriminelle gateungdommer, ble i fjor stilt for retten og dømt til 30 års fengsel.

Ifølge det uavhengige Instituttet for religiøse studier er militært politi innblandet i ca 400 drap hvert år.