MIL ETTER MIL: Mars-roveren Opportunity har tatt tittelen som det eldste fartøyet i drift på Mars-overflaten.
MIL ETTER MIL: Mars-roveren Opportunity har tatt tittelen som det eldste fartøyet i drift på Mars-overflaten.Vis mer

«Oppy» knuste Viking

Satte ny overlevelsesrekord på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Opportunity, Mars-roveren som nekter å gi opp, er fra i dag det fartøyet som har overlevd lengst på den bitre kalde, golde, knusktørre, støvete og røde planetoverflaten, melder Associated Press (AP).

Den gamle rekorden - seks år og 116 dager - tilhørte NASAs Viking 1, skutt opp i 1976. Ulikt Opportunity, som nå freser rundt på eventyr mot det enormt krateret Endeavour, var Viking en stasjonær forskningsstasjon.

- Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få se dette i min levetid, sier Ray Arvidson, som både har jobbet med de to Viking-landerene og roverne, til AP.

RETRO: Et bilde fra Viking 1 viser området Chryse Planitia på Mars. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
RETRO: Et bilde fra Viking 1 viser området Chryse Planitia på Mars. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX Vis mer

Oppdraget til de nesten identiske roverene Opportunity og Spirit - som muligens er død - skulle bare vare i 90 dager. Ødelagte hjul, sandstormer og annet kluss har likevel ikke stagget farkostene, som har levd 25 ganger lenger enn forventet.

«Oppy» risikerer imidlertid å miste den gjeve rekorden om kort tid. Spirit landet nemlig på planeten 21 dager før tvillingen i 2004, men forskerne mistet kontakten med roveren i mars.

DØD? Spirit sitter permanent fast i sanda, og forskerne mistet kontakten med roveren i slutten av mars. Det er usikkert om den noensinne vil våkne. Foto: REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Cornell/SCANPIX
DØD? Spirit sitter permanent fast i sanda, og forskerne mistet kontakten med roveren i slutten av mars. Det er usikkert om den noensinne vil våkne. Foto: REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Cornell/SCANPIX Vis mer

Forskerne er usikre på om roveren, som sitter permanent fast i sanden, har omkommet, eller bare er i en strømbesparende hvilemodus nå som det er vinter og lite lys som treffer solcellepanelene.

Når sommeren igjen gryr over den nordlige halvkule kan Spirit plutselig kvikne til liv, ringe hjem og gjøre krav på holdbarhetsrekorden.

SEIGLIVET: Opportunity gjør det den kan best: Gransker steiner på Mars. Oppdraget skulle egentlig vare i 90 dager, men grunnet en enestående vilje til å overleve har den kjørt rundt på planeten i seks år. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX
SEIGLIVET: Opportunity gjør det den kan best: Gransker steiner på Mars. Oppdraget skulle egentlig vare i 90 dager, men grunnet en enestående vilje til å overleve har den kjørt rundt på planeten i seks år. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX Vis mer

- Jeg er sikker på at Spirit er i live og har det bra. Men vi må vente med verifikasjon på at hun har rekorden, sier roverforsker Steve Squyres ved Cornell University til Associated Press.

Viking 1 ble sviktet av sine nærmeste og døde 1982. Årsaken var at noen på bakken skrudde den av ved et uhell. Det lyktes aldri å gjenetablere kontakten, skriver AP.

KNUST: Viking 1 hadde den tidligere overlevelsesrekorden på Mars. Den døde i 1982 grunnet menneskelig svikt. Foto: AP Photo/SCANPIX
KNUST: Viking 1 hadde den tidligere overlevelsesrekorden på Mars. Den døde i 1982 grunnet menneskelig svikt. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer