Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oprah-industrien

Oprah Winfrey er USAs mest innflytelsesrike kvinne, hun er også en av de rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Er Gud en kvinne ved navn Oprah? spør amerikanerne. Så stor innflytelse har Oprah Winfrey (52) i det amerikanske samfunnet.Oprah Winfreys fjernsynsprogram blir sett av 48 millioner mennesker i USA, de fleste kvinner. Programmene sendes også i 122 land.

TOPPGEVINSTEN i Lotto kalles det å bli invitert til å delta i et Oprah Winfrey program på fjernsynet. Eller å bli anbefalt i Oprahs bokklubb. Oprah skaper folk og lager tapere av folk. Som forfatteren James Frey. Da hans selvbiografi «A Million Little Pieces» ble avslørt som mer fantasi enn fakta, måtte forfatteren stå skolerett for Oprah på direkten. Seansen ble sammenliknet med offentlig pisking. For å unngå flere litterære skandaler er Oprah Winfrey blant de første som tar i bruk et nytt dataprogram som skanner tusenvis av tekster for å avsløre litterære plagiater.

OPRAH WINFREY er ikke bare en talkshowvert som ikke lar seg bølle med. Hun har også makt. Og innflytelse. Oprah er overalt. Fra New Orleans refset hun myndighetene under Katrina-orkanen. Hun gråt noen tårer sammen med «Frustrerte Fruers» Teri Hatcher som fortalte om sexmisbruk. Oprah gikk i bresjen for menneskerettigheter ved Coretta Scott Kings begravelse og oppfordrer fjernsynsseerne til å hjelpe under katastrofen i Darfur.Oprah Winfrey er blitt den viktigste åndelige leder for mange ikke-religiøse amerikanere. En meningsmåling viste at hele 33 prosent tror mer på Oprah Winfrey enn på presten. En trendy og materialistisk Moder Teresa, hevder kritikerne.Hvorfor har vi så stort behov for en Oprah, spør mange amerikanere seg nå? Oprah Winfrey-industrien er verdt et titall milliarder kroner, ifølge det siste overslagene fra Forbes.

ETTER 20 år med å dele ut biler, redde folks finanser og ekteskap og frelse dem fra fettet, samt anbefale gode bøker, har Oprah Winfrey vendt seg mot livsstilsindustrien. Hennes fjernsynsprogrammer kalles for Forandre Ditt Liv-TV. Hennes tusenkronersseminarer Lev ditt beste liv blir utsolgt på minutter, og selges nå på svartebørs. Folk stoler på Oprah. Hvis hun liker et produkt og tar det med i sitt programmet blir det en suksess.

FORYNGELSESINDUSTRIEN i USA har begynt å protestere. I iveren etter å være først med nye behandlingsmetoder mot rynker og andre uhumskheter, viser «The Oprah Winfrey Show» behandlinger som det ikke har vært forsket tilstrekkelig på. Programmet sier aldri noe om bivirkningene, eller hvem behandlingen ikke passer for, hevder flere av USAs skjønnhetsleger. Folk har for stor tiltro til Oprah, hevder legene. Om Oprah går god for et produkt i sitt fjernsynsprogram, er det nok for de fleste. Dersom Oprah hadde anbefalt at folk brukte arsenikk mot rynkene, ville tusenvis ha ringt inn for å bestille arsenikken, hevder kritikerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media