Oprah trakk tusener for Obama

Mens Hillary Clintons familiekampanje kom i skyggen av talkshowdronningens opptreden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Senator Barack Obama og Oprah Winfrey tok byen Des Moines i delstaten Iowa med storm i et stort kampanjemøte lørdag. Et par uker etter det ble kjent at talkshowdronningen skal drive aktiv valgkamp for Obama, opptrådte hun for første ang, melder nyhetsbyrået AP.

- Til tider er jeg bekymret for hva som skjer med landet vårt. Det er derfor jeg for første gang i mitt liv føler at jeg er nødt til å stå opp og snakke ut for mannen som jeg mener har en ny visjon for Amerika, sa en nervøs Oprah til over 18000 mennesker som møtte opp på arrangementet.

- Personlig overbevist

Winfrey har aldri tidligere støttet en presidentkandidat offentlig, og håpet er at den berømte «O-faktoren» vil smitte over på Obamas potensielle velgere.

Oprah har i alle fall klart å få tusener som ikke har interessert seg for politikk tidligere til å jobbe som frivillige for Obama, for å sikre seg billetter til møtet. Ca 18 500 personer dukket opp, og minst en person skal ha svimt av i folkemengden.

- Dette handler ikke om partitilhørighet for meg. Det er veldig, veldig personlig. Jeg er på grunn av min personlige overbevisning om Barack Obama og hva jeg vet han kan gjøre for Amerika, uttalte talkshowstjernen.

Lover ikke velger-effekt

De tre som hovedsakelig slåss om å bli Demokratenes presidentkandidat til valget i 2008 – Obama, Hillary Clinton og John Edwards – ligger svært likt på meningsmålinger i Iowa.

Oprah trakk tusener for Obama

Iowa er første stat til å utpeke kandidaten til neste års presidentvalg, og både Obama og Clinton kommer til å drive aggressiv valgkamp her i desember.

Oprah vet ikke om hun kommer til å ha samme påvirkningskraft på Obamas kampanje som hun vanligvis har når hun anbefaler produkter på TV-showet sitt.

- Jeg ser forskjellen på bokklubben min og et gratis kjøleskap. Jeg ser forskjellen på det og dette kritiske punktet i vår nasjons historie, sa Oprah.

Clinton med familien, ikke kjendiser
Samtidig forsøkte senator og presidentkandidat Hillary Clinton å overgå Oprah-manien ved å introdusere to trumfkort til sin egen valgkamp, sin 88 år gamle mor og datteren Chelsea (27), i Winterset i Iowa.

Ingen av dem har deltatt offentlig i kampanjen tidligere, og opptredenen til Chelsea, som vanligvis unngår rampelyset, ville normalt generert store nyheter. Men opptredenen, som ble annonsert i siste liten, ble overskygget av hypen rundt Oprah.

- Alle ønsker at hans eller hennes støttespillere snakker ut og forsøker å overbevise velgere. Men når alt kommer til alt, er det er valg mellom oss kandidater. Jeg tror det fleste velgerne forstår det, sa Clinton fra talerstolen. 

Sammen med moren og datteren kalte Clinton på «forandring på tvers av generasjonene», og påpekte også at valget nærmer seg i Iowa.

På samme tid stilte Hillarys mann Bill opp på et kampanjemøte i en annen stat der valget foregår tidlig, South Carolina. Han kommer også til å delta i Iowa om få dager.

TRAKK OVER 18 000: Barack Obamas store trekkplaster under lørdagens valgkamphappening i Iowa var talkshowdronningen Oprah Winfrey. Foto: RASON REED/REUTERS/SCANPIX
TRAKK OVER 18 000: Barack Obamas store trekkplaster under lørdagens valgkamphappening i Iowa var talkshowdronningen Oprah Winfrey. Foto: RASON REED/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Ønsker kvinnelige velgere

Folk møtte opp tidlig for å se Oprah, og flere gikk faktisk da Barack Obama selv gikk på scenen. Da Obama talte etter den mektige talkshowvertinnen, gjorde han det klart at han ikke trodde folk var der for å høre ham.

- Vil dere ha Oprah som visepresident? Det ville være en degradering, skjønner dere det?, spøkte presidentkandidaten.

Obamas kampanje jobber nå hardt med å vinne flere kvinnelige velgere, som ifølge meningsmålingene ser ut til å foretrekke Clinton. Nå skal Oprah delta på to andre arrangementer for Obama, det siste på en fotballstadion i South Carolina som tar 80000 tilskuere.

Over halvparten tror på Oprah-effekt

En annen kjendis som har blitt med i valgkampen så langt, er actionhelten Chuck Norris, som driver TV-kampanje for republikanernes kandidat Mike Huckabee. Men det skal mye til for å slå Oprahs påvirkningskraft:

En undersøkelse gjengitt av Reuters viser at 17 prosent av kvinner, 28 prosent av afroamerikanere og 26 prosent av velgere mellom 18 og 29 år vil være mer troende til å stemme på en kandidat som er anbefalt av Oprah. 60 prosent av de spurte tror Oprahs deltakelse i kampanjen vil påvirke sluttresultatet.

- Den eneste andre som er elsket av alle og kommer til Iowa i desember, er julenissen, kommenterer Obamas pressesekretær i Iowa, Tommy Vietor, overfor AP

Les også: Kjedereaksjon kan gi Obama seieren.

OGSÅ I IOWA: Hillary Clinton, hennes mor Dorothy Rodman og datter Chelsea Clinton drev også valgkamo i Iowa lørdag.
MAGNET: Oprah er en av de best betalte kvinnene på TV, og showet hennes har stor påvirkningskraft.
JAKKEMERKER FOR BEGGE: Her foreslås Obama som president og Oprah som visepresident.
FANS: Kvinnelige Oprah-tilhengere på valgkampmøtet.
KOM FOR OPRAH: En del av tilskuerne gikk fra showet da Obama inntok talerstolen etter Oprah.