Opseth fikk ballen i øyet

Solospillet Ap-veteranen Kjell Opseth la opp til for å ydmyke regjeringen, endte med at han selv fikk ballen i øyet. Detaljstyringen ble smutthullet statsminister Kjell Magne Bondevik trengte for å framstå som en slags «seierherre» i IT-Fornebu-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opseths taktikk var heller ikke behandlet i Ap's stortingsgruppe, og i går ble han satt på plass av Ap's nye parlamentariske leder Jens Stoltenberg.

«Opseth har ødelagt en god sak for oss», «Den delen av forslaget kunne vi godt vært foruten», «en helt uforståelig tabbe», sier sentrale kilder i Ap's stortingsgruppe til Dagbladet.

Tabbe

Valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot er enda klarere:

- Denne tabben plasserer Opseth som backbencher, sier han om Opseths forslag om å pålegge regjeringen å la Selskapet for industrivekst (SIVA) ivareta statens interesser i utbyggingen av IT- og kunnskapssenteret på Fornebu.

Opseths instruering av regjeringen kom i siste runde av komitéarbeidet i forrige uke. Dagbladet får bekreftet at pålegget ikke var drøftet verken i stortingsgruppa eller i gruppestyret, og i går måtte Opseth høre den nye sjefen fra Stortingets talerstol kalle dette punktet en avsporing av debatten om IT-sentret.

Med ett slag var saken vendt fra å være en tapt utbyggingssak for regjeringen til å gjelde fundamentale parlamentariske spilleregler mellom regjering og Storting.

- Jeg gikk ikke for langt, hevdet Opseth etterpå - uten å kunne forklare hvorfor SIVA-forslaget var så viktig at det burde vedtas i Stortinget i det ene øyeblikket, for så å være en avsporing i det neste.

- Det er tusenkronersspørsmålet, sa Opseth.

Samkjørt Ap og Frp

Næringskomiteens innstilling ble klar for en uke siden. Etter det Dagbladet forstår, skjønte Stoltenberg umiddelbart at SIVA-punktet måtte ryddes av veien. Flere kilder bekrefter at det i løpet av siste uke har vært i gang en «prosess» for å minimalisere betydningen av den helt ekstraordinære detaljstyringen, som Bondevik ikke ville finne seg i.

Klokka 07.30 i går morges måtte imidlertid flertallsalliansen Opseth og saksordfører Øistein Hedstrøm (Frp) omgjøre forslaget til vedtak til et atskillig mer uforpliktende «oversendelsesforslag». Det innebærer at regjeringen får en henstilling om at SIVA skal ivareta statens interesser på Fornebu.

Allerede mandag ettermiddag hadde Jens Stoltenberg og Frp's parlamentariske leder Carl I. Hagen samkjørt løpet Opseth måtte rette seg etter.

Stoltenbergs grep markerer også at han har en annen lederstil enn sin forgjenger. Etter at Ap kom tilbake fra regjeringskontorene i 1997, har Thorbjørn Jagland gitt fraksjonslederne stor grad av frihet. Og det har tidligere statsråd Kjell Opseth benyttet seg av i IT-Fornebu-saken, som har vært styrt av den såkalte «Hed-Op-alliansen» Hedstrøm og Opseth.

HÅPLØST: Kjell Opseth satset for offensivt, og Jens Stoltenberg måtte overta ballen.