Opseth og Lie slipper tiltale

Det vil ikke bli reist tiltale om riksrett mot de tidligere samferdselsministrene Kjell Opseth (Ap) og Lars Gunnar Lie (KrF) i Gardermoen-saken. Bare Fremskrittspartiet vil gå inn for dette når Stortinget setter sluttstrek for granskingen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingskommisjonen, ledet av professor Eivind Smith, «frifant» Kjell Opseth i forbindelse med diskusjonen rundt plasseringen av hovedflyplassen, melder Dagsavisen.

Men kommisjonen anbefalte politikerne å vurdere riksrettssak mot Lars Gunnar Lie for ikke å ha oppfylt informasjonsplikten overfor regjering og Storting.

Viktig informasjon fra Luftfartsverket om alternative løsninger ble holdt tilbake. I tillegg ble en rapport som dokumenterer at Gardermoen har et problematisk vintervær aldri lagt fram for Stortinget.

Flertallet av Stortinget «vil ikke anbefale at det nå tas skritt» for å klarlegge om Lie brøt sin informasjonsplikt eller ikke.

Det er lite som tyder på at regjeringen ville ha landet på en annen konklusjon selv om Lie hadde fortalt om de faglige innvendingene mot Gardermoen. Det var nemlig et politisk ønske om å «holde tempoet oppe» i flyplassutbyggingen.

Fremskrittspartiet mener derimot at Stortinget ikke fikk tilgang på sentrale opplysninger som kunne ha ført til en annen lokalisering av hovedflyplassen. De ansvarlige må etter Frps mening «stilles til ansvar», melder Dagsavisen.