Opseth risikerer inntil fem års fengsel

Tidligere samferdselsminister Kjell Opseth risikerer inntil fem års fengsel dersom han blir kjent skyldig i en riksrettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksrett har ikke vært brukt i Norge siden 1928. Det er ingen enkel affære å gjennomføre en slik rettssak.

Finner Stortinget at det er grunnlag for å vurdere riksrett, skal en spesialoppnevnt stortingskomite vurdere saken nærmere. Komiteen avgir sin innstilling til Odelstinget som så tar den endelige beslutningen om det skal reises riksrett.

Ingen anke

Riksretten settes sammen av medlemmer fra Lagtinget og fra Høyesterett etter et meget komplisert system. Dens avgjørelse er endelig.

- Riksretten er første og siste instans. Det finnes ikke ankemuligheter, sier Stortingets direktør Hans Brattestå til NTB.

Riksrett kan reises mot nåværende og tidligere representanter i regjering, Storting og Høyesterett for forsømmelser de har begått i sitt embete.

En av forseelsene en statsråd kan begå som kan føre til riksrett, er å unnlate å gi Stortinget korrekte opplysninger eller holde tilbake informasjon som vedkommende visste eller burde ha visst at hadde betydning for Stortingets arbeid.

I den foreløpige rapporten fra riksrevisjonen om Gardermo-prosjektet heter det blant annet det er «avdekket vesentlige mangler i Samferdselsdepartementets informasjon vedrørende hovedflyplassen og Gardermobanens bedrifts-økonomiske lønnsomhet og usikkerhet.» Saken ble behandlet mens Kjell Opseth var samferdselsminister.

En riksrett kan måle ut ulike straffer, fra bøter til fengsel i inntil fem år.

(NTB)