Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opseth vil løfte bygda

VEITASTROND (Dagbladet): Tunnelkonge Kjell Opseth vil stadig utrette undere i hjemfylket. Nå vil han lande helikoptre på 1600 meter i Jostedalsbreen nasjonalpark. Naturvernere freser. Men Opseth tok miljøvernministeren med på frierferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dei er ikkje mykje skvetne, geitene her, du. Dei reagerer ikkje eingong på helikopterduren. Traktoren bråker meir enn helikopteret, sier Opseth.

Bygdefolket på Veitastrond napper miljøvernminister Siri Bjerke i armen, peker på geiter, på helikopteret og snødekte fjelltopper. Hun er her på invitasjon fra stortingsrepresentant Kjell Opseth. Striden står om helikopterlanding på 1600-meterstoppen Kaldakari og grensene for nasjonalparken som må flyttes.

Vil berge bygda

Opseth vil berge den vesle bygda som med sine 120 innbyggere er i ferd med å dø ut. Helikopterferd for rike cruiseturister, med restaurant og landingsplass på fjelltoppen Kaldakari 1600 meter over havet, skal bli redningen.

- Når du går i nasjonalparken, vil du ha fred og ro, eller vil du høre helikopterdur?

- Det er så mange helikoptre som flyr over her fra før. Det er greit om det er stille, men jeg rømmer ikke ned for et helikopter, sier Opseth.

Skeptisk statsråd

- Du har gjort undere før, er dette ditt siste løft for hjemfylket før du gir deg?

- Å nei, da kjenner du meg dårlig. Dette handler om å redde et lokalsamfunn.

Miljøvernminister Siri Bjerke lot seg overvelde av den storslåtte naturen på helikopterferden over Kaldakari, men lover ikke bygdefolket noe.

- Min oppgave er å forvalte området som er vernet. Dette prosjektet er ikke forenlig med nasjonalparkens grenser og motorferdselsloven. Men det er et fantastisk område, og det er viktig å bidra til at flere får oppleve det, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media