Opsjoner? NeiTack

Det er ikke gull alt som har bits. Her er opsjonstaperne i den eksploderende norske It-bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gullkantede opsjonsavtaler har skaffet mang en sparket norsk næringslivsleder en behagelig tilværelse etter fallet fra maktens tinder. Men ikke alle tjener like fett på de ettertraktede papirene. I nettselskaper som ikke lenger er fullt så hotte kan mange ansatte nå konstatere at milliongevinsten uteble.

- Når mulighetene for store gevinster er tilstede, er risikoen for å tape også høy, sier konsulent Fredrik Syversen i IKT Norge til DN Ajour. Han tror utbredelsen av opsjonsavtaler vil endre seg.

I nettbutikken YaTack har flesteparten av de ansatte med opsjonsavtaler inngått kontrakter som gir dem rett til å kjøpe YaTack-aksjer til 3,50 kr. Det er det jo lite vits i når YaTack for tiden omsettes for kr. 2,30 per aksje. Dermed er opsjonene verdiløse.

- Jeg tror de fleste føler at den lave kursene ikke vil vedvare, sier YaTack-sjef Helge Røstad til DN Ajour. Han påpeker at prisen for noen uker siden var oppe i fem kroner, men bekrefter allikevel at bedriften skal se nærmere på opsjonsprogrammet.

I CoShopper er det heller ingen opsjonsmillioner i sikte. Her må ansatte med opsjoner betale mellom 25 og 120 kroner for å innløse aksjeopsjonene sine, en mulighet som er lite interessant så lenge selskapet omsettes for 24 kroner på det såkalte gråmarkedet.

- Alle ansatte har en bindingstid på to år, så det er ikke interessant hva aksjen er verdt nå, sier direktør Frode Lervik.

Men mange har sikkert tjent gode penger på opsjonene og aksjene sine i It-bransjen. Ifølge ferske tall fra CreditInform fikk Norge hele 2 500 nye millionærer under 35 år i fjor. Det er en økning på 38 prosent.

bjorn.k.bore@dagbladet.no