Opsjons-fest for Baksaas

Telenor-sjefen får ikke mer lønn. Men verdien aksjeopsjonene hans har økt med millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas hadde maksimal flaks med tildelingstidspunktet for fjorårets opsjonspakke: 21. februar 2003. Da skrapte Oslo Børs bunnen, og Telenor-aksjen kostet ikke mer enn 25 kroner.

Doblet verdien

Innløsningsprisen for de 250 000 opsjonene Baksaas fikk, ble satt til 26,44. Nå handles Telenor-aksjen for vel 48 kroner, ett år etter.

Verdien er nesten doblet, bare på ett år. For Baksaas utgjør gevinsten nesten 5,5 millioner kroner.

Den første tredelen av disse opsjonene kan han innløse allerede nå. Dette veier godt opp for at konsernsjefen gikk glipp av lønnsøkning i fjor, og fortsatt må nøye seg med 3,2 millioner kroner i årslønn. Ikke fikk han bonus heller, til tross for at han kuttet hele 2700 årsverk. Konsernet innførte nemlig lønnsfrys for ledelsen i 2003, forteller pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

Har ikke solgt

Dagbladet traff Baksaas på mobilen, mens han testet gliden på kram nysnø ved hytta i Gudbrandsdalen.

- Er du førnøyd med verdiøkningen?

- Er det så mye? Vi må være fornøyd med det vi har fått av kursutvikling det siste året, men jeg understreker at dette er en potensiell gevinst, sier Baksaas mellom vindkastene.

- En tredjepart kan du realisere nå?

- Det er riktig, men jeg sitter med dem fortsatt, sier Baksaas. Det skulle bety at han har tro på selskapet, også i framtida.

Mer på lur

Ifølge Telenors årsrapport for 2003 har konsernsjefen også to andre opsjonspakker på baklomma. Den ene, fra februar 2002, gir foreløpig ikke noen gevinst. Aksjekursen må opp et par-tre kroner til først.

Bedre har det gått med de 150 000 opsjonene Baksaas fikk da han erstattet Tormod Hermansen 21. juni 2002. Her er gevinsten litt over 900 000 kroner.

Også den øvrige Telenor-ledelsen deltar i opsjonsfesten.

I tillegg til opsjonene Baksaas fikk i fjor, ble det tildelt ytterligere 2,6 millioner opsjoner med den samme bunnprisen. Samlet har mottakerne en gevinst i øyeblikket på hele 56,6 millioner kroner.

- Opsjonsprogrammet i Telenor er forbeholdt ledere og nøkkelpersonell, opplyser Dag Melgaard.

ØKT VERDI: Aksjonærene setter pris på Telenor-aksjen og der gjør at papirformuen til Telenor-sjefen har økt med nær 5,5 millioner på ett år.