-  Opticom feilet

Kampen om Opticom dreier seg egentlig om Fast Search & Transfer. Årsaken er at Opticom er den største eieren i selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge selskapene ble startet omtrent samtidig og en av gründerne begge steder var Fredrikstad-mannen Hans Gude Gudesen (55) som er en av de tre største eierne i Opticom med ca. 15 prosent av aksjene og nest største eier i Fast. Gudesens aksjeposter er verdt over en milliard kroner på papiret.

-  Gudesen er helt unik når det gjelder det å være visjonær. Han er ikke opptatt av pengene, men av å utvikle nye teknologier ved å kople seg opp mot akademiske miljøer. Hadde ikke vi i Fast hatt eiere som tenker langsiktig, ville vi aldri kommet dit vi er i dag, sier toppsjef i Fast, John M. Lervik.

Når det gjelder den polymerings-teknologien som Gudesen har vært med på å utvikle for Opticom, har den aldri kommet i bruk til tross for store avtaler med internasjonale gigantselskaper som Intel.

-  Jeg tror teknologien er god, men de har ikke lyktes i å kommersialisere den og har dermed feilet så langt. De sto imidlertid overfor en enda større utfordring enn oss i Fast fordi Opticoms produkt også krever en dramatisk endring i brukervaner, sier Lervik.

Engelskmennene Robert Keith og Thomas Fussel sitter som styreleder og styremedlem i begge selskaper. Nå kjemper de en kamp mot investorer som Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen og andre aksjonærer for å beholde kontrollen i Opticom. Mister de kontrollen der, kan det også bli endringer i Fast.