Opticom-show før ukeslutt

Nok en gang var det Opticom det dreide seg om på Oslo Børs. Ryktene svirrer og i opsjonsmarkedet tas det sats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

What a week! Det meste som kan skje i aksjemarkedet skjedde. Investorene var både lavt og høyt etter at tungvekterne i USA enten kom med nye, dystre resultatvarsler, for eksempel Cisco, eller overasket positivt, som Intel, IBM og Microsoft. På toppen av det hele overasket sentralbanksjef Alan Greenspan med enda et rentekutt. Det blir aksjerally av slikt, i hvert fall i USA. Fredag stoppet det imidlertid opp, og børsene i USA åpnet ned.

Her hjemme på Oslo Børs frigjorde markedet seg mer enn på lenge en slavisk gjenspeiling av utviklingen i USA. Selskapsspesifikke momenter fikk gjennomslag, til glede for aksjonærene i Tandberg, og ikke like mye til glede for eierne av Tomra.

Opticom kjørte også sitt eget løp i forkant av opsjonsinnløsninger. Fredag dominerte aksjen aktiviteten på Oslo Børs, drevet frem av en stadig strøm rykter. Uken som helhet ble en av de bedre for aksjen på lang, lang tid.

Ga pluss

Opticom sørget for at IT-indeksen sluttet såvidt på plussiden, mens totalindeksen falt 0,35 prosent. Omsetningen på hovedlisten var på solide 2,67 milliarder kroner. Uken ble amputert på grunn av påsken, men It-indeksen la på seg 7 prosent, mens totalindeksen var marginalt ned.

En rekke ustandardiserte opsjoner i Opticom hadde forfall fredag. Allerede i mars skrev Finanskanalen.no at ryktene vil svirre stadig sterkere før innløsningen. Da var opsjonene verdiløse. Det var de ikke i dag. Opticom-kursen var på det meste oppe i 856 kroner. Ved stengning var kursen 806 kroner, opp 6,9 prosent fra i går. Omsetningen i aksjen var på hele 458 millioner kroner. I løpet av uken har kursen steget hele 25 prosent.

Ryktesvirr

Samtidig som en rekke opsjoner ble stengt i dag, ble det inngått nye opsjoner med kun 14 dagers løpetid. Det er unormalt kort tid, og det kan derfor virke som om noen vet, eventuelt tror de vet, noe som andre ikke vet om utviklingen de nærmeste dagene.

En ting er i hvert fall sikkert: Ryktene vil fortsette å svirre rundt Opticom helt til Intel kommer med en beslutning om videre samarbeid. Denne var ventet i april, noe som var hensyntatt i opsjonene som nå utløp. Senere har Opticom utvidet tidsfristen til ut juni. Kanskje er dagens opsjonsutstedelser en indikasjon på at vi ikke må vente så lenge.

Som Finanskanalen.no omtalte onsdag ettermiddag, ville Tomras resultater for første kvartal skuffe. Spådommen traff godt. Tallene som selskapet offentliggjorde etter stengning i går, var svake. Markedet begynte å ta høyde for dette allerede torsdag, men kursfallet fortsatte også fredag. Ved stengning var aksjen ned 5,9 prosent til 127 kroner. Omsetningen var på 340 millioner kroner. Tomra har falt 15 prosent i uken etter påske.

Seierstog

Tandberg fortsatte imidlertid sitt seierstog med en oppgang på nye 2,8 prosent til 111 kroner i dag. Onsdagens resultatfremleggelse har ført til en bred oppjustering av estimater, og kursen har fulgt med opp. Ifølge First Securities er Tandberg ikke priset høyere enn tidligere. Oppgangen skyldes kun økte inntjeningsestimater. Omsetningen fredag var på 244 millioner kroner.

Christiania Markets tok fredag Tandberg inn i sin ukeportefølje, samtidig som InFocus ble sparket ut. InFocus sluttet ned 1,4 prosent. Tandberg Television falt tilbake 4,3 prosent. DnB Markets opprettholder kjøp på selskapet. Heller ikke Merkantildata (-5,7%) og Eltek (-4,3%) hadde noen god dag.

EDB Business Partner har vært bra omsatt de seneste dagene og har steget 8 kroner på tre dager, til 105 kroner.

I tråd med korreksjonen for cruiseaksjene i USA torsdag falt RCL tilbake på Oslo Børs fredag. Også Frontline falt på lav omsetning. Sammen en svak oljeservicesektor var det nok til å trekke shippingindeksen ned 1 prosent. Noen lyspunkter var det likevel. Mosvold Shipping steg nesten 8 prosent til 4,80 kroner mens Orkla Enskilda Securities støvsuget markedet. Bergesen fikk et løft etter at Christiania Markets tok rederiet med i sin ukeportefølje.

Slapt

Interessen for Norsk Hydro var usedvanlig slapp med tanke på at industrikolossen leverer tall for første kvartal mandag morgen. Tradisjonelt pleier det å være stor aktivitet i forkant, ettersom markedsaktørene posisjonerer seg. Ifølge Nyhetsbyrået TDN Finans er det ventet et overskudd på 6.491 millioner kroner før skatt og et driftsresultatet på 6.684 millioner kroner. Fortjeneste per aksje (EPS) anslås til 10,59 kroner.

Christiania Markets' forventninger ligger på en EPS på 10,9 kroner. Kvartalet antas å bli Hydros beste i år, som følge av relativt høye aluminiums- og oljepriser, ifølge meglerhuset. Anbefalingen er hold, med kursmål 380 kroner.

Hydro sluttet på uendret på 380 kroner fredag, omsatt for 117 millioner kroner.

I USA åpnet børsene uregelmessig, men med bare mindre utslag. Utviklingen har vært blandet også i Europa. Spesielt svenskene har hatt en tung dag etter en svært skuffende resultatrapport fra Ericsson.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.