Opticom stjal showet

Opticom kunne som ventet sole seg i glansen fra en forlenget Intel-avtale onsdag, men et kurshopp på «bare» 20 prosent var kanskje skuffende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med noen få hederlige unntak var det en kjedelig dag med lav aktivitet og små kursutslag av betydning på Oslo Børs. Sol, sommer og rentemøte i USA gjorde sitt til at investorene hadde nok av annet å sysle med fremfor å handle aksjer.

Som ventet var Opticom den store attraksjonen etter gårsdagens presentasjon av fornyet Intel-avtale, men det hele ble nok en del tammere enn enkelte aktører på forhånd hadde sett for seg.

IT-aksjene ble i stor grad preget av en forsiktig optimisme etter gårsdagens fall og dagens rentemøte i USA. Investorene satser på at amerikanske IT-aksjer skal stige på rentebeskjeden. Omsetningen i sektoren var med unntak av Opticom svært så beskjeden.

Ellers ble handelen preget av bra aktivitet i tungvekterne Statoil, Norsk Hydro og Norske Skog.

Alt i alt ble det en oppgang på 0,1 prosent til 1.292,95 poeng for totalindeksen. Hovedindeksen falt 0,05 prosent til 190,63 poeng. Omsetningen på hovedlisten stanset på 2.867 millioner kroner.

Av dette sto tradingen i Opticom-aksjen for 345 millioner kroner. Kursen steg 20,6 prosent til 627 kroner. Selv med en forlenget avtale med Intel under beltet steg ikke kursen mer enn det som den volatile aksjen ofte gjør uten noen form for nyheter.

At Intel gikk videre med samarbeidet med Opticom var ingen overraskelse, og kan være basert på rene finansielle hensyn fremfor teknologihensyn. Gårsdagens presentasjon lot også en rekke ubesvarte spørsmål bli hengende i luften. Finanskanalen.no har snakket med Intel for å forsøke å svar på noen av spørsmålene. Les mer om det her.

Etter en uke på børs er fasiten for Fast Search & Transfer et kursfall på hele 33,3 prosent. I dag endte aksjen uendret på 8 kroner

Samlet ble det en oppgang på 2,2 prosent for IT-indeksen. Flere av gårsdagens tapere kom forsiktig opp igjen i dag. Det gjaldt i hvert fall for Merkantildata (+4,1%), Telenor (+0,8%), Tandberg Televison (+2%) og Tandberg (+2,2%)

Eltek steg 0,9 prosent til 46,90 kroner etter gårsdagens fall på nesten 7 prosent. Ifølge meglerhuset DnB Markets ble kursen i går presset av emisjonsrykter.

«Argumentet for en emisjon er at Eltek hadde en kontantbeholdning på 63 millioner kroner ved utløpet av første kvartal, og at selskapet brente av 65 millioner kroner i det kvartalet. Ut fra en tilsvarende kontantstrøm i andre kvartal burde pengene snart vært brukt opp, men det er et usannsynlig utfall», skriver meglerhuset, som mener nedbygging av lagre i andre kvartal vil bidra positivt til kontantstrømmen.

Meglerhuset mener Eltek er svært interessant på dagens nivåer.

EDB Business Partner falt 5,6 prosent til 76,5 kroner. Det er frykt for at markedet ligger noe høyt på sine estimater for andre kvartal som trykker kursen ned. Gårsdagens resultatvarsel fra det store, franske IT-konsulent-selskapet Cap Gemini tynger også, men faktisk sa det franske selskapet at outsourcing var et av de beste områdene for tiden.

Det kan også se ut som om EDB Business Partner reprises i forhold til sine nordiske konkurrenter. Den nokså illikvide EDB-aksjen har holdt seg relativt godt gjennom våren, men fikk en knekk i juni. I forhold til konkurrenten TietoEnator har aksjen vært stivt priset, og en del investorer ser ut til å benytte seg av denne misprisingen.

InFocus kom tilbake med en oppgang på 3,2 prosent onsdag. Aksjen sluttet høyere i USA enn i Oslo i går, og aksjen legger seg dermed nærmere det amerikanske nivået.

Sense raste 12,5 prosent til ny historisk bunn på 3,5 kroner. Da aksjen gikk på børs for ganske nøyaktig ett år siden, var kursen 19 kroner. Når de store teleoperatørene sliter, kan du regne med at det går enda verre med de små.

Når en konsernsjef slutter med umiddelbar virkning er det gjerne et signal om at ting ikke går som det skal i et selskap. Slik tenker også investorene på Oslo Børs i kjølvannet av dagens overraskende melding fra StepStone om at Giles Clark er ute av selskapet. Elendig aksjekursutvikling er sikkert en faktor for at Clark har «valgt å si opp», men kanskje har også målene for når selskapet skal nå positiv kontantstrøm vært for optimistiske.

Dermed åpnes det igjen for spekulasjonene om StepStone må ut på tiggerferd og be om ny egenkapital. Aksjen endte ned 11,11 prosent til 2,72 kroner. Det ble satt ny historisk bunnotering på 2,47 kroner i løpet av dagen.

Tomra falt 2,1 prosent til 141,50 kroner. DnB Markets mener Tomra-aksjen er attraktiv på dagens nivåer, og mener det er mye som tyder på at det blir innført ny panteordning i Tyskland, selv om beslutningen er utsatt.

«Vi ser en nedside i aksjen på 15 kroner eller så, men til gjengjeld en oppside på minst 30 kroner», skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Med 1.271 millioner kroner toppet Statoil omsetningslisten med god margin. En fallende oljepris la press på kursen, men hovedtilrettelegger Morgan Stanley, som også har mandat til å gjennomføre kursstabiliserende tiltak, støttekjøpte det som var av aksjer. Det hindret et kursfall og holdt aksjen stabil på 69 kroner. Oljeprisen var også med på å presse Norsk Hydro som falt 1,4 prosent til 393 kroner, omsatt for 150 millioner kroner.

Norske Skog falt svakt tilbake etter gårsdagens oppgang. Sist omsatt var på kurs 140,50 kroner, ned 1,4 prosent. Omsetningen stoppet på 307 millioner kroner. Svensk presse skriver i dag at det ventes at prispresset som merkes innen masse og finpapir, også vil smitte over på avispapir.

Global økonomisk nedkjøling presser på.