Opticom vinner, Tomra taper

Opticom stiger kraftig, mens Tomra opplever ditto nedgang tirsdag morgen. Statoil og Norsk Hydro faller på lavere oljepris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opticom gikk rett til værs fra start tirsdag etter oppslag i pressen om at Hans Gude Gudesen nok en gang får en irettesettelse fra Oslo Børs.

Bakgrunnen er Gudesens uttalelser til nettstedet iMarkedet i går om at royalty-marginen som meglerhuset First Securities har benyttet i sin analyse er for lav.

Budskapet er nå mottatt av 'opticomistene' rundt om i landet og det kjøpes Opticom-aksjer over en lav sko. Kursen stiger med 6,6 prosent til 597 kroner. Aksjen har imidlertid vært oppe i kurs 605 kroner. Etter en times handel er det omsatt Opticom-aksjer for drøyt 50 millioner kroner, og selskapet ligger nok en gang i omsetningstoppen, kun forbigått av Statoil.

Tomra er også heftig omsatt fra start tirsdag og kursen faller. Klokken 11 er kursen ned hele 5,5 prosent til 137,50 kroner. Årsaken er selvsagt at den politiske lederen i den tyske delstaten Nordrhein Westfalen ifølge tysk presse avslo ethvert forslag om pant i et møte med den tyske miljøvernministeren Trittin igår.

D-dag for pant i Tyskland er fredag, og gårsdagens møter reduserer muligheten for innføring av en slik pantordning som er svært viktig for veksten i Tomra.

First Securiteis tok Tomra inn i sin ukeportefølje for to uker siden og meglerhuset skrev i går:

'Sier denne delstaten (Nordrhein Westfalen, red.anm.) ja, er det sannsynligvis flertall for pant. Da skal i tilfelle Tomra-kursen etter vår mening markert opp. Sier de nei, vil Tomra-kursen falle.'

Uavhengig av utfallet av dette møtet har First Securities likevel stor tro på at pant innføres i Tyskland:

'(...) Vi tror det er svært sannsynlig at miljøvernministeren får viljen sin, og at Tyskland dermed innfører tvangspant', skrev meglerhuset i mandagens dagsrapport.

Frykten er likevel større en grådigheten i dag ,og flertallet av aktørene selger Tomra-aksjer tirsdag.

Oljeaksjene Norsk Hydro og Statoil faller i takt med fallet i oljeprisen. Norsk Hydro omsettes til kurs 389 kroner, som er ned en drøy prosent, mens Statoil faller med 1,5 prosent og omsettes til 66 kroner, tilsvarende emisjonskursen for privatinvestorene.

Også andre oljerelaterte aksjer faller oppskriftsmessig i løpet av den første timen. Oljeservice-indeksen (OSX) falt om lag 4 prosent i USA i går etter oljeprisfall og en nedjustering av estimater fra den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch.

Smedvig faller mest med en kursnedgang på nærmere 4 prosent for B-aksjen. A-aksjen er ned 2,4 prosent til 83 kroner.

PGS faller med 2,1 prosent til 94 kroner, mens ProSafe er ned 1,6 prosent til 120 kroner.

Norske Skog fortsetter den hyggelige kurstrenden og aksjen har igjen passert 150 kroner. Dermed har Norske Skog steget en tier siden slutten av juni.

I USA var skogaksjene blant vinnerne i går. International Paper har gjort det bra de siste dagene etter at investeringsmagasinet Barron's kom med en varm anbefaling i slutten av forrige uke.

Norske Skog er opp 1,7 prosent til 150,50 kroner rundt klokken 11.

Tandberg fortsetter også oppturen, og kursen er opp for tredje dag på rad. Tirsdag stiger Tandberg-kursen med 2,9 prosent til 124,50 kroner. Så høyt har ikke Tandberg ligget siden november i fjor.

InFocus stiger også brukbart etter kursoppgang på 2,6 prosent til nærmere 155 kroner i USA i går. På Oslo Børs legger InFocus seg faktisk litt over dette nivået, og aksjen handles rundt klokken 11 til kurs 155,50 kroner.

Både Tandberg og InFocus legger frem tall for andre kvartal førstkommende torsdag.

Aktiviteten på børsen er fortsatt preget av sommerferien, men volumet er likevel noe bedre enn for eksempel i går. Det er omsatt aksjer for omlag en halv milliard kroner etter en times handel.

Sampos frist for budet i Storebrand går ut i dag og det har fortsatt ikke kommet nye signaler som skulle tyde på at DnB skifter mening. DnB har alene nok til å blokkere Sampos bud dersom finnene holder fast ved betingelsen om minst 90 prosent aksept. DnB har også signalisert at banken akter å blokker Sampo-budet.

Det er omsatt Storebrand-aksjer for 25 millioner kroner i løpet av den første timen, og aksjen handles stort sett til kurser mellom 67,50 kroner og 68 kroner.

Du kan følge utviklingen på Oslo Børs ved å klikke her.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.