Optimisme før renteavklaring

Forsiktige optimister på Oslo Børs flokket seg rundt RCL i forkant av tirsdagens rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelen på Oslo Børs var i stor grad preget av avventende investorer som valgte å sitte trygt plassert på gjerdet før sentralbanken i USA i kveld sannsynligvis kutter styringsrenten med 50 basispunkter. Rentekuttet vil i såfall bli det femte for året, og med nye 50 rentepunkter vil Federal Reserve ha kuttet renten med 2,50 prosentpoeng.

Siden det ikke bare er selve rentebeslutningen aksjemarkedet reagerer på, men også eventuell endring i sentralbankens grunnholdning, er det en stor risiko å ta for utsatte posisjoner. Derfor var aktiviteten for det meste beskjeden. Unntakene var RCL og Norsk Hydro.

Ute i Europa var det også en moderat oppgang på de fleste børsene, mens USA åpnet flatt. Totalindeksen på Oslo Børs steg 0,7 prosent til 1.354,34 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på 1.924 millioner kroner. IT-aksjene var igjen de svakeste.

Handelen var heftig i RCL i dag. Selskapet plasserer i disse dager et konvertibelt obligasjonslån på opptil 345 millioner dollar. Aksjen ble brutalt solgt ned i USA i går. Mye av fallet skyldes hedge-fond som shorter aksjer og tegner seg i det konvertible lånet. Men også frykt for utvanning presset kursen.

På Oslo Børs var ikke stemningen like negativ, og kursen holdt seg lenge tilnærmet uendret. Aktiviteten var seks ganger så høy som normalt i USA i går, og med 642 millioner kroner omsatt på Oslo Børs var det også bra trøkk her hjemme.

Interessen skyldes tro på at et rentekutt i kveld vil slå positivt ut for cruiseaksjene generelt, og spesielt for RCL som har størst belåning. Blant meglerhusene som har solgt inn dette caset er First Securities.

Ved stengning stod RCL-kursen i 182,50 kroner, ned 0,5 prosent fra i går.

Etter RCL var det Norsk Hydro investorene handlet i. Omsetningen stanset på 384 millioner kroner. Kursen var uendret på 374,50 kroner.

Shippinganalytikerne har igjen tatt frem regnearkene sine etter at Bergesen d.y. i går oppnådde 83 millioner dollar for et VLCC-nybygg. I tillegg til å gi en solid gevinst, setter transaksjonen en ny foreløpig prisrekord i den pågående tanksykelen.

Det betyr at det er gjort en del endringer i skipsverdiene som ligger til grunn for beregning av underliggende verdier i dag. Det ga seg også et tydelig utslag i kursen. Bergesen A og B steg henholdsvis 4,1 og 4,9 prosent. A-aksjen sluttet på 205 kroner, og den samlede omsetningen i begge aksjeklassene endte på friske 46 millioner kroner.

Frontline steg 0,8 prosent til 192,50 kroner, i sjeldent tynn handel. Skipsreder John Fredriksen og OMI får et stadig tettere forhold etter at OMI i går kjøpte to skip fra Osprey Maritime.

Tomra fikk uventet drahjelp fra et innsidekjøp i dag. De fleste har nok fått med seg at det tradisjonelt har gått den andre veien når ledelse og styret har gjort transaksjoner de seneste månedene. At administrerende direktør for virksomheten i USA, Val Stalowir, blar opp 1,8 millioner kroner for 12.200 Tomra-aksjer ble godt mottatt. Kursen endte opp 3 prosent til 154,50 kroner.

Pareto Securities krysset i dag en del større poster i Kongsberg Gruppen. Det løftet omsetningen opp i hele 83 millioner kroner, og kursen endte opp 6,5 prosent til 115 kroner.

På IT-siden la Enitel igjen frem katastrofalt dårlige tall. Det endte med et kursfall på 8,2 prosent til 28 kroner som en ny historisk bunnotering for aksjen.

Heller ikke den virtuelle mobiloperatøren Sense stod på handlelisten i dag. Kursen falt hele 9,5 prosent til 9,50 kroner til tross for fremgang i første kvartal.

Telenor sluttet opp 0,5 prosent til 41,70 kroner. First Securities kastet i dag selskapet ut av sin ukeportefølje og erstattet det med RCL. Opticom steg 0,7 prosent til 716 kroner.

DnB kom seg opp utover dagen og endte opp 1,4 prosent til 42,50 kroner. Orkla Enskilda Securities stod for 84 prosent av nettokjøpene i aksjen. DnB ble dagens tredje mest omsatte aksje med 109 millioner kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.