Stavanger. Foto: Eivind Yggeseth.
Stavanger. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Optimisme i Oljefylkene

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank puster lettet ut etter at bankens konjunkturbarometer bekrefter bedringen som fant sted fra i fjor vår til tidlig høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 54 prosent av bedriftene i Rogaland, Hordaland og Agder venter oppgang i aktivitetsnivået, ifølge SR-Bank og TNS Gallups undersøkelse blant 600 bedrifter i de berørte fylkene. Det er opp fra 47 prosent for ett år siden og uendret fra august i fjor, skriver Finansavisen.

Undersøkelsen som offentliggjøres nå ble gjennomført i november.

– Bedringen fra i vår til sen sommer var ganske stor. At hovedindeksen nå er stabil på 54 viser at veksttakten holder seg, sier Kyrre Knudsen til Finansavisen.

Rogaland henger etter

Fortsatt henger oljefylket Rogaland etter de nærmeste naboene, som har et mer diversifisert næringsliv og får mer ut av effekten av fallet i kronekursen på turisme, sjømat og tradisjonell eksport.

Bedrifter med høy oljeeksponering er klart mindre optimistiske enn andre; de som er noe oljeeksponert er i gjennomsnitt ikke større pessimister enn bedrifter helt uten eksponering mot olje.

– Omstilling er vanskeligere hvis du har for mye kapital bundet opp i spesifikke rigger, sier Knudsen til Finansavisen.

Offentlig bygging

Men på enkelte områder er indeksøkningen i Rogaland svært sterk: Innen bygg og anlegg går indeksen fra 35 til 48 prosent (fra 52 til 59 prosent i Agder og fra 47 til 52 prosent i Hordaland).

For alle fylkene i undersøkelsen under ett er det nå flere positive enn negative bedrifter i bygg og anlegg for første gang siden november 2014. Nivået i Rogaland indikerer fortsatt fallende aktivitetsnivå i sektoren, men i langt mindre grad enn før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Offentlige prosjekter er avgjørende for oss,» skriver eier og styreleder Sissel Leire i entreprenørselskapet Kruse Smith i SR-Banks rapport.

En eller annen form for impuls fra offentlig sektor vil være nødvendig for aktivitetsnivået i bygg og anlegg skal kunne vokse videre, fastslår Knudsen overfor Finansavisen.

Tunnelprosjektet Ryfast, som knytter sammen Ryfylke og byen, sette preg på Stavanger nå. Senere i år er det ventet vedtak om Rogfast, som omfatter tunnel under Boknafjorden nord for Stavanger.

Samtidig har nedgangen i boligbyggingen flatet ut.

– Og aktiviteten i næringsbygg var så lav at den ikke kunne komme lavere, påpeker Knudsen overfor Finansavisen.

Flere økonominyheter

Moody's spådom: Nok et tøft år
Mener Marine Harvest har litt mer å gå på