Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer

Optimismen råder i norsk privatøkonomi

Særlig de yngre og lavtlønnede tror de vil få mer å rutte med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroll på forbruket, forventninger om bedre lønn, bedre matvarepriser og gode rentebetingelser er med på å gjøre at en av tre tror de vil få bedre økonomi framover.

Torsdag publiserer Statistisk sentralbyrå (SSB) oppdaterte prognoser for norsk økonomi. I den forbindelse presenterer DNB og Sparebanken Vest undersøkelser fra Ipsos MMI og Respons Analyse om norske forbrukeres forbruks- og spareplaner fremover.

Særlig de yngre og lavtlønnede tror de vil få mer å rutte med, mens de over 40 år i hovedsak tror på uendret økonomi. Optimismen blant de spurte er omtrent på samme nivå som for et halvt år siden.

Blant de spurte sier tre av fire at de sparer regelmessig, enten det er kortsiktig sparing til reiser og innkjøp eller sparing på lengre sikt, til pensjon eller boligkjøp. Mange sparer uten å ha noe spesifikt mål, annet enn å ha litt ekstra, en buffer.

Størrelsen på sparebeløpene og bufferkontoene varierer dog mye, og hele 35 prosent av de spurte sier de ville fått problemer med å betale en uforutsett regning på 25.000 kroner.

(NTB)