Optimismens uke for børs, olje, krone og rente

Etter en optimismens uke for børs, olje og krone ligger kronekursen fattige 2 prosentpoeng fra det forjettede «utgangsleiet». Og da synger det i våre ører: Rentefall, rentefall, rentefall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et herlig ekko lød fra den 16 ganger intervjuede nye sentralbanksjefen på tiltredelsesdagen: Renta kan godt bli satt ned allerede før krona har styrket seg til det ønskede nivå (utgangsleiet). Dermed styrket krona seg så det suste og lukter snart på selveste utgangsleiet. Bankenes lånerenter til hverandre sank.

Men tror du analytikerne unner oss troen på at det skal merkes i vår lommebok? Nei! De tror sentralbanken vil vente med å sette ned de såkalte styringsrentene en god stund ennå, og da går ikke renta ned på boliglånet vårt heller.

Høyere oljepris

Oljeprisen, som i nesten hele desember lå under 10 dollar fatet, gikk opp godt over en dollar denne uka. Og oljeprisen er kanskje den viktigste enkeltfaktor som kan dra krona opp.

Men Saga Petroleum heller kaldt vann i blodet på optimistene: De faktorene som trekker oljeprisen oppover, er kortsiktige - kaldt vintervær i USA og produksjonsstans i Nigeria. Foreløpig er det ingen klare utsikter til nye produksjonskutt.

Mediene har døpt ukas kronestigning og rentefall i pengemarkedet for Gjedrem-effekten, etter den nye sentralbanksjefen. Men Svein Gjedrem hadde neppe ventet en så rask kronestigning som vi ser nå og vil nok avvente en rentenedsettelse, mener senior valutaanalytiker John Tørklep i DnB Markets.

Tørklep sier at utenlandske banker og investeringsfond for tiden viser ny interesse for den norske krona, og hvis denne trenden fortsetter, kan krona raskt nå tilbake til utgangsleiet. Han tror likevel sentralbanken vil avvente renteendringer, blant annet fordi oljeprisen raskt kan svekke krona igjen.

- Til sommeren, sier en del analytikerne, - vent til sommeren. Rentenedsettelsen kommer med feriepengene, skal vi tro mange av spåmennene.

Andre mener rentenedsettelsen kommer ved innledningen til lønnsoppgjøret, dersom lønnnskravene er moderate. Sentralbanksjefen må ha en viss sikkerhet for temperaturfall i økonomien, det har han selv sagt.

Børsjubel

Fredag ettermiddag hadde Oslo Børs steget med hele 9 prosent siden årets start. Dermed ligger vi helt i verdenstoppen i 1999, i motsetning til fjoråret da Oslo Børs var blant verstingene. Spillet omkring Finansbanken har bidratt til høy omsetning og optimisme.

Forøvrig er det en skjør ved lykke Oslo Børs. Den preges av runddansen omkring oljepris, kronekurs og aksjekurs - stiger det ene, så stiger det andre. Januar har dessuten tradisjonelt en optimistisk start. Investorene gjør vareopptelling i porteføljen mot jul og setter inn nye støt i det nye året. Dessuten strømmer AMS-pengene inn i markedet.

Den nye europeiske fellesvalutaen euro har gjort sin smertefrie entre i Norge som i verden forøvrig denne uka. Det har ikke oppstått nevneverdige tekniske problemer, og valutahandelen mellom norske banker og Europa går som normalt.

Euroen har gått sterkt ut, men det gjenstår å se om det vil gjøre den norske krona mer ustabil.

(NTB)