Optimist til tross for stor avstand

Fare for streik i stat og kommune fra midnatt.

KREVER 30 ÅRS OPPTJENING: Fra v.: Ole Jakob Knudsen fra Akademikerne, Gunn Orlander fra YS, forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, Helga Hjetland fra UNIO og Jan Davidsen fra LO krever at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.
Foto:  Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
KREVER 30 ÅRS OPPTJENING: Fra v.: Ole Jakob Knudsen fra Akademikerne, Gunn Orlander fra YS, forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, Helga Hjetland fra UNIO og Jan Davidsen fra LO krever at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Avstanden mellom partene i meklingen for de ansatte i stat og kommune er fortsatt stor. Meklingsmann Nils Dalseide i statsoppgjøret er imidlertid optimist.

- Det er ingen holdepunkter for å si at utfallet blir en streik, men man kan jo heller ikke utelukke det. Prosessen fortsetter i konstruktive former, sa han ved 19-tiden tirsdag kveld.

Meklingsmann Dag Nafstad, som er meklingsmann for KS-området, sier til NTB at det ikke er enighet om noen hovedmodell for en tjenestepensjonsordning.

Det er ventet at regjeringen skal komme på banen med et forslag til løsning, men det var ved 19-tiden tirsdag kveld ikke kommet noe utspill fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Vi har ulike samtaler med mange involverte. Det er mange aktører ute og går i et så komplisert spørsmål, sier Nafstad som mener det er bevegelse å spore.

- De nærmeste timene vil være avgjørende. Jeg har håp om at vi skal se om det blir en løsning eller ikke ved midnatt, sier han.

Streikefare

Frist for meklingen løper ut ved midnatt natt til onsdag. Hvis partene ikke blir enige, blir det storstreik i offentlig sektor. 27.000 offentlig ansatte står klare til å streike fra onsdag morgen.

Kommunesektoren vil bli hardest rammet dersom det blir streik. Av de 27.000 som vil bli tatt ut, er 20.000 kommuneansatte.

Sykehjem, hjemmesykepleie, helsestasjoner, omsorgsboliger og rehabiliteringstjenester vil bli berørt. Flere barnehager og skoler vil bli stengt i en eventuell streik.

Stridstema

Pensjonsspørsmålet er det store stridstemaet i lønnsoppgjøret.

De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne krever at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.

Regjeringen har en påslagsmodell som skal gjøre det lønnsomt å stå lenger i jobb. Arbeidstakeren tjener en viss prosent av lønna hvert år mens man er i arbeid. Når man går av, blir opptjeningsbeløpet delt på antall år man gjennomsnittlig kan forvente å være pensjonist. Denne ordningen er tilpasset den nye folketrygden der alle arbeidsår skal telle.

(NTB)


LANG NATT: Fristen for meklingen går ut ved midnatt tirsdag, men meklingsmann Nils Dalseide blir trolig sittende med partene til et godt stykke utpå onsdagen. Foto: Scanpix
LANG NATT: Fristen for meklingen går ut ved midnatt tirsdag, men meklingsmann Nils Dalseide blir trolig sittende med partene til et godt stykke utpå onsdagen. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer