Optimistisk Annan etter Bagdad-samtaler

FNs generalsekretær Kofi Annan hadde fremdeles tro på en diplomatisk løsning av Irak-krisen etter den første runden med formelle samtaler i Bagdad i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er fremdeles optimistisk, sa Annan etter et møte med Iraks visestatsminister Tariq Aziz.

Samtalene utgjorde det første formelle møtet i forsøket på å forhindre et amerikansk-ledet angrep mot Irak.

- Partene utvekslet synspunkter på en konstruktiv måte, og skal møtes på ny i utenriksdepartementet klokken 16 lørdag, sa FN-talsmannen Fred Eckhard.

Annan orienterte utenlandske diplomater i Bagdad om samtalene med Aziz før han gikk til neste møte med de irakiske myndighetene.

Krav

Verken generalsekretæren eller det irakiske vertskapet ga noen signaler om hvor langt man var kommet i samtalene. Annans politiske rådgiver Lakdhar Ibrahimi sa at Annan og Aziz allerede hadde begynt formelle forhandlinger i et uformelt møte i går.

En diplomat som var tilstede under møtet lørdag formiddag sa at Annan hadde hatt med seg en «pakkeløsning», og at han også ville reise hjem med en slik løsning.

Den vil måtte inneholde to hovedelementer; nemlig at Irak lever opp til resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, og at FNs våpeninspektører fritt for utføre sitt oppdrag.

En annen FN-talsmann sa at det første møtet mellom Annan og Aziz lørdag varte mye lenger enn planlagt, men han ville ikke si hvorvidt dette var et godt eller dårlig tegn.

Demonstrasjoner

Demonstranter marsjerte nok en gang i Bagdads gater i dag i et forsøk på å rette oppmerksomheten mot virkningene av FN-sanksjonene fra Golf-krigen. Det er stor mangel på mat og medisiner, men FN vil ikke heve sanksjonene før Irak gir våpeninspektørene innpass hvor de måtte ønske.

(NTB-REUTER)